Táplálkozás

Kényszerevés, mely téged is érinthet

Gyakran eszed túl magad és nem érted miért? A kényszerevés után depresszió, esetleg bűntudat gyötör? Lehet, hogy Te is kényszerevő vagy és nem is tudsz róla? A túlevéses zavar, más szóval kényszerevés (binge eating disorder) korunk egyik igen súlyos betegsége. Voltaképpen falási „epizódok” jelentkeznek. A kényszerevés egy új étkezési rendellenesség, amely egy lelki eredetű evészavar, pszichés betegség. 

 

Az én történetem 2012-ben kezdődött, amikor megszületett második gyermekem. Szülés után a legtöbb anyuka szülés utáni depressziót tapasztal, én se voltam kivétel. A szülés megviselt, második császár, és nem igazán bántak velem emberségesen, nyomott hagyott bennem. Ezt tetőzte az itthoni teendők, problémák, melyek így visszagondolva apróságok, de akkor nem voltak azok. Szülés után több, mint 80 kiló voltam, ami eleinte nem nagyon zavart. Kb. szülés után 3 hónappal indult el bennem ez az egész, hogy ‘mekkora vagyok… nem jönnek rám a ruháim, ami korábban bő volt az most szűk, és ami szűk volt, az most rám se jön…’ Beszóltak, hogy ‘akkora a feneked, hogy rá lehet ülni… minek eszel ennyit, 90 kiló is leszel…’

Ami nagyon feltűnő volt számomra, hogy mindig ettem, a mindig alatt azt értem, hogy szó szerint mindig, nem 2-3 óránként, hanem 5 percenként, és nem kevés mennyiségeket. Pontosabban minden nap 1 liter jégkrém, nasik, rágcsák, nagy adagok, minden nap sütit sütöttem, holott nem az erősségem a sütés. Lelkileg totál padlón voltam! Ekkor tudatosult bennem, hogy kényszerevő vagyok. Szokták mondani ‘az evés kényszer..’ igen, de nálam a betegség jelentkezett.

 

Milyen okai lehetnek a kényszerevésnek?

 

Stresszes, vagy traumás életesemények, egy szeretett hozzátartozó elvesztése, párkapcsolati problémák, anyagi gondok, tartós egyedüllét…stb. A kényszerevés hátterében mindig lelki probléma keresendő.  

Nekem a szülési depresszió alakult át kényszerevésé, mely nagyon kemény időszak volt számomra. Nem találtam a megoldást, nem voltam boldog, pedig csodálatos családom van, negatívan gondolkoztam, teljesen kifordultam önmagamból. Amikor a tükörbe néztem, nem azt az embert láttam, aki valójában vagyok. Olyan érzésem volt, mint akit bezártak egy börtönbe. Második kisfiam is anyatejes volt, így nagyon jól át kellett gondolnom, hogy mit teszek. 2012.09.17-én jött egy érzés, egy elhatározás, hogy életmódot váltok, Bálint akkor volt 5,5 hónapos.  Nagyon sokat segítettek lelkileg a motivációs dvd-k, könyvek, írások pl. Brian Tracy – Maximális teljesítménye. Elkezdtem tudatosan táplálkozni, rendszeresen mozogni, mely közel sem volt olyan egyszerű, de nem adtam fel! 

 

 

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: