Táplálkozás

Kismamák táplálkozása – súlygyarapodás (+ mintaétrend)

Mikor egy nő áldott állapotba kerül és egy új picinyke életet hordoz a szíve alatt, akkor bizony sok minden megváltozik, a hormonok játszanak velünk és ami a legszembetűnőbb, az az alakunk megváltozása. Ezt tudomásul kell venni, esetleg lelkileg felkészülni, ha van, aki nehezebben birkózik meg a teste változásaival.
Általánosan elmondható, hogy várandósság alatt egy átlagos testalkatú nőnél a 12-15kg súlygyarapodás teljesen normális. (Azoknál a nőknél, akik túl soványak, vagy túl kövérek, esetleg ikreket várnak, ezek az értékek természetesen magasabbak vagy alacsonyabbak lehetnek)

Miből is adódik össze e súlytöbblet?

Az elmúlt évtizedekben megállapították, hogy azok a kicsik, akiknek anyja 9kg-nál kevesebbet hízik, nagy valószínűséggel kisebb súlyúak lesznek és korábban jönnek világra társaiknál. Tehát nagyon fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitel a várandósság alatt is, hiszen a Picur abból tud csak táplálékhoz jutni és a megfelelő módon fejlődni, amit a Mami megeszik!

Saját tapasztalatom szerint is elmondhatom, hogy ebben a megváltozott állapotban némileg megváltozik a várandós nők tápanyagszükséglete, vagyis kis mértékben növekszik. Velem is előfordult 1-2x, hogy megvacsoráztam a kis egészséges vacsorámat, aztán az éjszaka közepén arra ébredtem, hogy bizony veszettül éhes vagyok! Na, ez várandósság előtt soha nem fordult elő velem, ezért tudtam, hogy egy kicsit többet kell vacsiznom, hogy megfelelő mennyiségű tápanyag jusson a Babám számára. ( így az éjszaka közepén bedobtam egy banánt vagy egy almás-zabos muffint és az elég is volt) Nem azt mondom, hogy hét fogásos lakomákat kell tartani sőt!!!! De bizony kell a megfelelő mennyiségű hasznos(!!!) tápanyag bevitele!

A másik szemlélet, ennek ellenkezője hasonlóan veszélyes, mely szerint a várandós anyuka nyugodtan egyen amennyi belefér, válogatás nélkül bármit, amit megkíván, nem baj, ha elhízik. Ez a szemlélet a Baba és az anya állapotát is egyformán veszélyezteti! Az elhízás ugyanis magával vonzza a magas vérnyomást (melynek következménye a toxaemia, amely görcsrohammal, kómával, az anya és a magzat életének veszélyeztetésével társulhat), terheli az izomzatot, a szívet, hát- és derékfájást, nagyobb mértékű fáradékonyságot és visszereket okoz.

Sajnos kevés nő képes ilyenkor a következményeket átgondolva ellenállni a lisztben, cukorban és zsírokban gazdag, üres kalóriákkal teli energiabombáknak. Azt látom, hallom ilyenkor a legtöbb kismamától, hogy “mert a Babócám megkívánta” vagy “Most ezt kívánja a Pocaklakó”… ???? és tolják befelé a sok egészségtelen szemetet. Csak hogy tisztán lássunk! Nem a Babóca kívánja meg, sokkal inkább Anyóca! Nem kell a Babára hivatkozva lelkiismeret furdalás és válogatás nélkül magunkba tömni bármit, főleg nem este 10-11-kor! …és normálisnak gondolni a 25-30kg-os súlygyarapodást, mert az már nem az!

Ez esetben is igaz, hogy nagyon fontos a megfelelő tápanyagok bevitele, ami Kisbabánk fejlődését szolgálja! Nem a cukros-lisztes ételektől fog fejlődni, hanem a rostokban, vitaminokban, fehérjékben gazdag zöldségektől, gyümölcsöktől, sovány húsoktól és a rostban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú magvas kenyérféléktől, cukrozatlan zabpehelytől stb.
Kell, hogy annyira fontos legyen a kis Életkéd egészsége, hogy már most odafigyelj arra, hogy a lehető legjobb és legfontosabb tápanyagokat megkaphassa!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: