Táplálkozás

Kismamák táplálkozása – súlygyarapodás (+ mintaétrend)

Hogyan táplálkozzunk helyesen?

1.Reggeli:

SOHA NE HAGYD KI!!!
Sajnos a túl divatos reggeliző pelyhek és müzlik igazán finomak és csábítóak, azonban tömve vannak cukorral. Bár a legtöbbre mostanság ráírják, hogy “wellness”, “fitness”, “diab”, “fruktózzal készült”, stb. Ne dőlj be nekik!
Mivel sok bennük a szénhidrát és a cukor, de fontos élelmi rost nem sok található bennük, ezért hamar éhes leszel miattuk! Ami fruktózzal készült az ugyan úgy cukros, csak gyümölcscukor, tehát sajnos nem jobb! A mézzel készült termékek valamivel természetesebbek és a reggelibe beleférhet, viszont a méz cukortartalma a sima cukorral megegyező.
Tehát válaszd inkább a natúr, ízesítetlen, hozzáadott cukrot nem tartalmazó pelyheket, a barna, magvas, vagy rozs- (nem rozsos, mert az nem ugyanaz!) kifliket, zsemléket, amik nem fehér liszttel készültek.

Tipp1.: Zabpelyhes reggeli
• Natúr zabpehely (spar s-budget aprószemű zabpehely 500gr: 200Ft)
• 1,5dl víz/tej
• édesítő (természetes: méz, xilit/nyírfacukor, eritrit; mesterséges: folyadék, por)
• ízesítés: keserű kakaópor, mazsola, bármilyen gyümölcs, étcsoki
• Elkészítés: 5-8 nagykanál zabpehelyre (kb.50g) ráöntjük a vizet/tejet és mikróban felmelegítjük, majd édesítővel, natúr kakaóval, fahéjjal és bármilyen gyümölccsel ízesítjük.

Tipp2.:
• rozskifli/zsemle/barna kenyér/abonet/puffasztott rizs/csökkentett szénhidráttartalmú cipó
• sonka/szalámi/magas hústartalmú felvágott (párizsi félék kilőve)
• paradicsom, paprika, uborka, saláta

Tipp3.:
• tojásrántotta
• hagyma, szalonna, kolbász is mehet bele 🙂
• magvas, barna zsemle/kifli/abonet stb.
• zöldségek

 

2.Tízórai:

A reggelit kiegészítve jöhet egy kis lendületet adó energia! Igyekezzünk cukor és liszt mentes finomságot választani, mert ezek üres kalóriák és csak a zsírpárnákat gyarapítják!
Az alábbi tippek között viszont találhatsz olyat, amely az édesség utáni vágyadat is csillapíthatja.

Tipp: gyümölcs, 1 marék dió/mogyoró/mandula, pár szem aszalt szilva/áfonya/mazsola, natúr joghurt/túró gyümölcsdarabokkal+édesítővel.

 

3.Ebéd:

Érdemes a szénhidrát mennyiségre itt is odafigyelni, nem kell feltétlen elnehezíteni a gyomrot, hisz még nincs vége a napnak, lehet hogy még dolgozni kell, és amúgy is hátra van még 2 étkezés! 😉

Tipp:
• leves: ha eszünk, akkor lehetőleg sok zöldséggel, husival
• barna rizs/ bulgur/hajdina csirkével/pulykával/hallal/sovány disznóhússal, marhával és zöldségekkel/savanyúsággal
• párolt zöldségek sovány hússal
• gyros tortillaban/ gyros tál (sültkrumpli nélkül vagy inkább rizzsel)
• tészta: csak óvatosan, keveset, mert amúgy is nagyon laktat és ha lehet, akkor csökkentett szénhidráttartalmú/diabetikus barna tésztát vagy durum tésztát együnk.
• krumpli: keveset, mert magas a keményítő tartalma. Lehetőleg főzve, vagy héjában sütve. Édesburgonya kiváló választás!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: