Táplálkozás

A legmagasabb fehérjetartalmú zöldségek

Ugye Te is tudtad, hogy nem csak húsból pótolhatod a szervezeted fehérjeszükségletét?! Többet között az ITT találhatsz fehérjében gazdag húspótlókat, amiket érdemes kipróbálnod, valamint rengeteg zöldség közül válogathatsz, amiknek magas a fehérjetartalma.

Legtöbben, amikor magas fehérjetartalmú zöldségekre gondol, akkor többnyire az alábbiak jutnak az eszébe:

– Borsó (ami nem zöldség, hanem hüvelyes)
– Kukorica (szintén nem zöldség, hanem gabona)
– Bab (ez is hüvelyes, nem zöldség)
– Lencse (akárcsak a bab, ez sem zöldség)

Persze jó, ha ezeket is beiktatod az étrendedbe (a kukoricát csak ritkán), mert valóban magas a fehérjetartalmuk, de ezek nem zöldségek, hanem hüvelyesek!

Gondoltad volna?
A fentiek inkább gyümölcsök, mintsem zöldségek? A paradicsom kapcsán már bizonyára hallottál erről a besorolásról, de ugyanígy az uborka, a zöldbab vagy a sütőtök is gyümölcsök.
A köznyelvvel ellentétben, botanikai értelemben, gyümölcsnek az emberi fogyasztásra nyersen és frissen is alkalmas terméseket és álterméseket tekintjük, a zöldségeknek viszont a levelét, szárát, gyökerét, virágát vagy épp gumóját fogyasztjuk. Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.
A zöldség kifejezés egy konyhatechnikai műszó, nem pedig botanikai kifejezés. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív. A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetjük, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. (Forrás: Wikipédia)

 

A 11 legmagasabb fehérjetartalmú zöldség

Gyakran „támadják” a növényeket azzal, hogy ha van is bennük fehérje, az akkor sem teljes értékű, azaz nem tartalmazza mind a 9, esszenciális aminosavat.

Az igaz, hogy bizonyos növények egyes aminosav fajtákból keveset tartalmaznak (szerencsére a barna rizsből kivont fehérjére ez nem igaz), mostanra már tudományos körökben is elvetették azt a tévhitet, miszerint a növényi fehérje sosem lehet teljes értékű, ezért komplettálásra szorul más (növényi) fehérjékkel.

Még nincs vége! LAPOZZ a folytatásért és a zöldséglistáért:

 

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: