Táplálkozás

Mennyi vizet igyunk egy nap?

Örök dilemma és mindig felmerülő kérdések egyike, hogy mennyi az optimális vízfogyasztás napi szinten. Most megtudhatod az igazságot a napi folyadék fogyasztást illetően.

Mennyit igyunk és mikor?

Egy nemrég napvilágot látott, a szükséges napi folyadék bevitellel kapcsolatban elvégzett kutatás szerint tévedés azt gondolnunk, hogy napi nyolc pohár víz elfogyasztása jót tesz a szervezetünknek.
Ami azonban 100% biztos, hogy a megfelelő mennyiségű napi vízfogyasztás az egyik legjobb dolog, amit a szervezeteddel tehetsz, főleg ha rendszeresen mozogsz.

Az Institute of Medicine javaslata szerint egy átlagos férfi számára napi 2,5-3 liter víz elfogyasztása ajánlott, egy átlagos nőnek pedig legalább 2-2,5 literre van szüksége. Ha pedig rendszeresen edzel, ez a mennyiség mindenképpen emelkedik.

 

Több izom, több folyadék

Ha nagyobb az izomtömeged, több folyadékra is lesz szükséged, hogy megfelelően hidratáld a tested, mivel az izmok maguk is több vizet tartalmaznak. Ha rendszeresen edzel, ne feledkezz meg arról, hogy sokat kell innod az edzés ideje alatt IS!

Az Amerikai Sportorvosi Főiskola fél liter vizet ajánl edzés előtt, 2-2 decit edzés közben – körülbelül 15 percenként – és háromnegyed litert edzés után.
A kutatások azt bizonyítják, hogy már 2% vízhiányból fakadó testsúlycsökkenés komoly izomveszteséget tud okozni.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: