Mozgással a hátfájás ellen – 5 jótékony gyakorlat!

ápr. 20 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Ezt a cikket most elsősorban azoknak írom, akik ülőmunkát végeznek. Edzői pályafutásom előtt évekig dolgoztam irodában, így saját magamon is tapasztaltam, hogy a huzamosabb ideig tartó ülőmunka, milyen kellemetlen következményekkel jár. Hátfájás, derékfájás, nyaki fájdalom és fáradtság… Biztos sokan tapasztaltátok már.

 

Hiába ülünk egész nap, egy rossz szék és egy helytelen testtartás sokkal jobban megterheli a gerincet, mint az állás. A testünk a mozgásra van „kifejlesztve”, ezért bármilyen pozícióban is vagyunk sokáig, idővel jelentkeznek a fájdalmak és a görcsök.Izmaink nem bírják a hosszú tétlenséget. Kutatók azt tapasztalták, hogy egy a nap 24 órájában fekvő beteg is jelentősen csökkentheti a negatív hatásokat azzal, ha félóránként feláll. Ezért, ha valaki ülőmunkát végez, akkor félóránként érdemes felállni, inni egy pohár vizet, nyújtózkodni, tenni pár lépést. Ugyanis amikor hosszú ideig ülünk, akkor az izmaink összehúzódnak és magukkal húzzák a hozzájuk kapcsolódó idegeket is, amelyek meghúzódhatnak, becsípődhetnek. Ez okozza a nyilalló, erős fájdalmat főleg a hát alsó részében és a vállakban.

A fájdalom legjobb ellenszere a mozgás
5 gyakorlat hátfájás ellen

5. Plank

Ez a gyakorlat nem csak a hasizmokat feszesíti, hanem hatékonyan erősíti a hátizmokat is, különösen a derék és csípőtájékon lévő mélyizmokat. Hason fekve támaszkodj az alkarodra, valamint a lábujjaidra, és egyenes háttal, behúzott hassal tartsd meg magad eleinte 5-20, majd 30 másodpercig!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: