
Mit is együnk ősszel?
A körte, az alma és a szilva télen is ellátnak majd tápanyagokkal akár fagyasztva, akár befőttként-lekvárként (csak kevés cukorral!) eltéve.
A sárgarépa, a sütőtök, a petrezselyemgyökér, a zeller, a cékla és a káposztafélék mind-mind télálló zöldségek, azaz a kemény mínuszok hatására sem csökken jelentősen a tápanyagtartalmuk.
Fontos, hogy az őszi napfényt is kihasználd, hiszen ez a D-vitamin-képződés mellett a szervezet kalcium-foszfor háztartásának egyensúlyát, valamint ezen ásványi anyagok felszívódását és a csontokba való beépülését is elősegíti. A D-vitamin egy részét ősszel–télen friss hal és tojás fogyasztásával is pótolhatod.
Az antioxidáns és immunerősítő hatású C-vitamint paprikából készült ételekkel (pl. paprikasaláta, lecsó) és a citrusfélékkel biztosíthatod. A savanyú káposzta a C-vitaminon kívül pantoténsavat is tartalmaz, télen bőven ehetsz belőle!
A csipkebogyóból, kökényből, somból készült lekvárt vagy szörpöt hetente 2-3 alkalommal bátran illeszd be az étrendedbe
A B1-vitamin-bevitelben ősszel a gomba segít!
Étrend a következő oldalon!
A cikk a következő oldalon folytatódik: