Táplálkozás

Kihagyhatatlan őszi fűszerek – egészségmegőrző hatásokkal

Imádom az őszi/téli fűszereket; a kellemes aromákat, ünnepi illatokat ? Kihagyhatatlan őszi fűszereket mutatunk most Nektek, melyekkel különlegessé tehetitek a fogásokat, desszerteket, emellett még egészségesebbek is lesznek az ételek. Próbáld ki mindet 🙂

Egészségmegőrző fűszerek

5. Szerecsendió

A szerecsendió, más néven muskátdió Indonéziában honos, de hazánkban is jól ismert fűszer, azonban nagy mennyiségben kábítószerként használatos (erről a kutatók szkeptikusan vélekednek és mások által is megoszlanak a vélemények). A népi gyógyászatban régóta használják álmatlanság, szájfekélyek, gyomorhurut, hasmenés, hányás és reuma kezelésére. Tanulmányok kimutatták rákellenes, gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásait is. Jellegzetes illata és íze miatt közkedvelt fűszer. Nálunk leggyakrabban rakott krumpli ízesítésére használja a család, de én például szoktam tenni levesekbe, zabkásába, rakott karfiolhoz és nyáron házi fagyikba is.

 

4. Fahéj

A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. Ám a fahéjban több van ennél; vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet, vágykeltő és még öregedésgátló hatása is van. Én például a rizshez (igen, a sós főtt rizshez) szoktam tenni belőle egy keveset, nem lehet erősen érezni az ízét, viszont isteni illata lesz tőle és a fahéj jótékony hatásai is érvényesülnek a főétkezések alkalmával is. Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki. A reggeli kávéban is jó alternatíva, különleges ízt és ünnepi hangulatot ad, így még a kedved is jobb lesz tőle. Ezen felül teheted még a reggeli zabkásádba, pudingokba, desszertekbe és piskótába is.

 

Még nincs vége! LAPOZZ!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: