Táplálkozás

A puffadás okai: meglepő dolgok állhatnak a háttérben!

Biztosan Te is érezted már a puffadás kellemetlen tüneteit; a teltségérzetet, dagadó hasat…. Cikkünkben összegyűjtöttük a puffadás gyakori okait, amelyek közül néhány evidens, többségükre viszont talán nem is gondoltál eddig. Tenni azonban lehet és kell is a puffadás ellen!

A puffadás 8 oka

1. A mindennapokban csak futtában kapod be a reggelid, ebéded?

Szinte soha nem étkezel ugyanazokban az időpontokban, esetleg ki is hagysz egy-egy főétkezést? Ebben az esetben sajnos elmondható rólad, hogy rendszertelenül étkezel és ez is egy meghatározó ok lehet a puffadás hátterében. Tervezz előre és igenis szánj időt az evésekre; ülj le és azt a 15-20 percet nyugalomban töltsd el, így az emésztésed sem borul fel és elkerülheted a puffadást is.

 

2. A hasnyálmirigy elégtelen működéséből fakadhatnak a különféle emésztési zavarok, rendellenességek

Ezek gyakran puffadással is járnak.

 

3. Tápanyag felszívódási zavar miatt is jelentkezhet puffadás

Ilyenek például a glutén- és laktózérzékenység, mely sokakat érint. A modernkori táplálkozással a test telítődik a különféle anyagokkal, ez is okozhatja a test túlérzékeny reakcióját, például a puffadást. Vizsgáltasd ki magad és, ha van valamilyen ételérzékenységed, ahhoz mérten állítsd össze az étrendedet, ami legyen egészséges és változatos is.

 

4. Az irritábilis bél-szindróma egyik kísérő tünete gyakran a puffadás

Ez egy idült bélműködési rendellenesség, mely kimutatható szervi eltérés nélkül, visszatérő emésztőszervi tünetekkel.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: