Hírek

Túl sok edzés és egészség megszállottság? Vigyázz, megbetegíthet!

Mindig érdemes tartani az arany középutat, soha nem érdemes semmilyen téren túlzásba esned; legyen szó edzésről, egészséges táplálkozásról vagy fogyásról. Az anorexiások, bulimiások tünetei egyértelműek és sok esetben a beteg is tisztában van saját állapotával, még ha nem is ismeri be, hogy súlyos a baj. Vannak azonban olyan étkezési zavarok, amelyek közel sem ilyen egyértelműek és gyakorlatilag bárkinél kialakulhatnak, aki a kelleténél többet foglalkozik a külsejével és a táplálkozásával. Mire vigyázz, honnan tudhatod, ha veszélyben vagy és mit tudsz tenni ennek elkerülése érdekében? Cikkünkből megtudhatod:

Függőség az egészséges életmódtól: az orthorexianervosa (étkezési zavar)

Rengeteg helyen olvashatsz te is az adalékanyagok káros hatásairól, a silány minőségű, hizlaló, tartósítószerekkel teletömött élelmiszerekről és a hormonokkal felturbózott zöldségekről, gyümölcsökről, amelyeknek vitamintartalma is vitatható. Emiatt szinte már kultusz alakult ki a bio élelmiszerek körül és egyre többen vannak olyanok, akik semmilyen más terméket nem hajlandók megvásárolni, csak és kizárólag az ökológiai gazdálkodásból származó, természetes zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat és más táplálékkiegészítőket.

De van-e ennek valamilyen egészséges határa?

Amíg valóban az egészség megőrzéséről és egy fokkal több odafigyelésről szól mindez, addig szimpla szokásról beszélünk. Viszont abban az esetben, ha a beteg mindennapjaiban egyre több és több szerepet tölt be étkezésének megtervezése, az alapanyagok beszerzése köré pedig szabályos stratégiát épít és észrevétlenül egész nap ekörül járnak a gondolatai, már egy kifejlett étkezési zavarról beszélhetünk. A megszállottság miatt sokszor már egyre kevesebb ételt vesznek magukhoz a betegek, lefogynak és pont, hogy az egészségmániájukba betegednek bele. Arról nem is beszélve, hogy a szociális kapcsolataik is tönkremennek, mert környezetük egyre kevésbé tolerálja új, megszállott szokásaikat.
Állhat mögötte a kontroll elvesztésétől való félelem, a teljes biztonság (vagyis a teljes biztonság illúziójának) megteremtésére irányuló vágy, illetve a test állapotának helytelen megítélése, a folyamatos veszélyben lét érzése.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: