Diéta & Fogyás

A sikeres fogyás és átalakulás titka

Vajon hány embernek szerepelt az újévi fogadalmai között a „le fogok fogyni nyárra”, „sportosabb leszek” „egészségesen fogok élni” és hasonló hangzású mondatok? Majdnem 4 hónap telt el azóta, hogy az újévi pezsgőt kortyolgatva elszántan, motiváltan tekintettünk hasonló fogadalmakat mormolva a jövőbe. A tömött konditermek lassan megint szellősebbé válnak és az új, még szinte steril, divatos, színesebbnél-színesebb, márkás edzőruhák visszakerülnek a szekrény mélyére. De miért van ez? Miért adják fel ilyen könnyen az álmaikat és kitűzött céljaikat az emberek?

Szerintem nem akarják eléggé, mert nem tudják, nem érezték még mennyi pozitívummal jár az egészséges testsúly, és mennyi veszéllyel az egészségtelen. Sokan nehezen veszik rá magukat a mozgásra, a leggyakoribb kifogás a “nincs időm” vagy a “fáradt vagyok”, de az időjárást is sokszor emlegetjük. Ha esik az a baj, ha fúj az, a meleg sem jó, de a hideg sem. Néhol gyerek is van, korán kell kelni és sok a teendő munka után. A nagy bevásárlásról, a fejfájásról, a menstruációról, és a rossz hangulatról már nem is beszélek. Edzőként sok frappáns kifogással találkozok, de mivel én is végigjártam ezt az utat igyekszem türelmes lenni. A másiknak, aki jobban néz ki, vagy akinek sikerül elérnie a kitűzött célt, annak mindig könnyebb. Neki jobb a genetikája, több ideje van, biztos nem olyan fárasztó a munkája, jobb anyagi helyzetben van és tuti gyermeke sincs. De talán ha nem másokkal és a kifogások keresésével foglalkoznánk, hanem picit céltudatosabbak, kitartóbbak és motiváltabbak lennénk, akkor nekünk is menne. Nagyon sokszor a kitartás és szakértelem hiánya, valamint az érdeklődés lankadása vezet a „mostantól rendszeresen sportolni fogok” típusú újévi fogadalom kudarcához.

 

Nem szabad türelmetlenkedni!

Az a pár, vagy éppen jóval több felesleges kiló,ami változtatásra kényszeríti az embert, nem az ünnepek alatt rakódott ránk, így a fogyáshoz is idő kell. Sokan az edzések után nem a már elért eredményt látják, hanem a még előttük álló hosszú utat, amit meg kell tenniük ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt. Ezért sokan feladják, visszatérnek a régi szokásaikhoz és a mozgásszegény életmódhoz. Aztán pár hét múlva megint mérgelődve, különböző testhelyzetekben és trükköket bevetve próbálják magukra rángatni a 2 számmal kisebb farmert. A lustaság újra eluralkodik az emberen és inkább a kényelmes fogyás, szuper zsírbontó kezelések és gyors diéták után kutat az interneten.

A csodadiétáknak és a gyors fogyást ígérő recepteknek a sikere azon alapul, hogy az emberek többsége a hosszú évek alatt felszedett kilóktól egyszerre és természetesen nagyon gyorsan akar megszabadulni, ezek a módszerek pedig ezzel hitegetik a túlsúlyosokat. Rengeteg olyan csábító diétáról olvashatunk az interneten, amik így kezdődnek: „Fogyjál éjszaka”, „2 hét alatt 10 kg”, „Bomba-diéta: 72 óra alatt -10 kg”, „Napi 1 kg fogyás citrommal” „Gyors fogyás erőfeszítés nélkül”…..Egyrészt ez mese-mese-fakakas, másrészt pedig, egyáltalán nem egészségesek. A drasztikus fogyókúrák gyors fogyást eredményeznek, de utána a szervezet annyira kimerül, hogy óhatatlanul elkezdi türelmetlenül kívánni az ételt, így az ilyen diéták vége mindig a hízás. Amellett, hogy egészségkárosító, még bőrünket is megviseli, kinyúlik, és nem marad feszes, rugalmas. Sőt depresszióssá tesz, mert az evés örömét veszi el tőlünk. Az első ilyen fogyókúra még eredményt is hozhat, de elég hamar vissza is tölti szervezetünk a zsírraktárakat. A jojo effektusról már biztos mindenki hallott, vagy saját magán is tapasztalta… Könnyű és gyors fogyás nem létezik! Én is sok diétát és csodaszert kipróbáltam azelőtt, mielőtt 20 kilogrammot fogytam. Volt amitől fogytam pár kilót, majd hirtelen dupla annyi ugrott vissza rám, vagy olyan amitől a hajam kezdett hullani, de olyan is amitől 2kg-ot híztam.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: