Táplálkozás

A súlyvesztés alapja: a szénhidrát csökkentés!

Szervezetünknek 3 féle tápanyag adja az energiát, mégpedig a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Ezek közül testünk a szénhidrátokat és a zsírokat nagyon szépen el tudja raktározni, viszont a fehérjéket már kevésbé. Viszont pont a fehérjék azok, amelyekre a leginkább szükségünk lenne pl. az anyagcsere folyamatokhoz, a sejtek, az izomzat, a hormonrendszer- és az immunrendszer megfelelő működése végett! Ezért nagyon fontos, hogy ha fogyókúrázol is, a fehérjebevitelre fokozott figyelmet fordíts!

Mi a helyzet a zsírokkal?

Évtizedeken keresztül a zsírt okolták a súlygyarapodásért, az elhízásért felelős tápanyagnak. Azonban a legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy bizony a szénhidrátok bevitelének mennyiségében és minőségében kell keresni a probléma forrását. Ez persze nem azt jelenti, hogy bátran tömhetjük magunkba a zsírtól csöpögő ételeket, de vannak olyan jó zsírok, amelyekre kimondottan nagy szüksége van a szervezetünknek, hiszen pl. az idegrendszeri, a szív, a szem, a csontok és a magzati fejlődésben is fontos szerepet játszanak!

De miért éppen a szénhidrát-csökkentés a fontos?

A szénhidrátok nagy része (mint a cukrok, keményítők és rostok) gyorsan fel tudnak szívódni a szervezetben és ezáltal jól képesek elraktározódni is. Az egyszerű szénhidrátokkal teli élelmiszerek, mint pl. a cukrok, cukros üdítőitalok, péksütemények, lisztes és cukros készítmények sajnos bármennyire is vonzóak számunkra, azon kívül, hogy gyorsan megdobják a vércukorszintet – amely aztán gyorsan le is esik, ezért leszünk fogyasztásuk után kis idővel megint nagyon éhesek -, a szervezet számára azonban nem tartalmaznak semmilyen hasznos tápanyagot.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: