Egészséges ebéd és vacsora tippekReceptek

Sütőtökkrémleves – az ősz kedvence!

Aranyló őszi leves – a sütőtökkrémleves

 

Hozzávalók:
– 1,5kg sütőtök
– 100g sajt (lehet kemény sajt vagy krémsajt, kockasajt: 4db)
– 4kk só (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
– 2 marék tökmag
– tökmag pirításához: 1ek vaj/kókuszzsír, 2 csipet só
– tökmagolaj (elhagyható)


 

Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd feltesszük főni annyi vízbe, ami éppen ellepi. Hozzá adjuk a sót.
-Miután a sütőtök megfőtt (kb. 35-40perc) belerakjuk a sajtot és botmixerrel összeturmixoljuk.
-A tökmag pirítása: egy serpenyőbe az 1ek vajhoz/kókuszzsírhoz 2 marék tökmagot adunk és kis lángon folyamatos kevergetés mellett kb. 10 percig pirítjuk. (mindenlépp ajánlott takarékon végezni a pirítást, mert a forró zsiradékon még így is könnyen kipattoghat a tökmag, ezért a serpenyőtől megtartott megfelelő távolság is ajánlott!) Miután elkészült, egy kis tálba szalvétát rakunk, beleöntjük a tökmagot, majd többször megrázva megszabadulunk a felesleges zsiradéktól.
-Tálaláskor reszelhetünk bele kis kemény sajtot, csepegtethetünk rá pár csepp tökmagolajat és/vagy megszórhatjuk pirított tökmaggal.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet: