Táplálkozás

Üzemanyag vagy ellenség: amit a cukorfogyasztásról tudnod kell az egészséged érdekében

A futáshoz is, de egyéb sportokhoz, sőt az agyunk kiegyensúlyozott működéséhez is szükségünk van a cukorra, nem mindegy azonban, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztjuk.

Amit a cukorról tudnod kell

A cukor, ami gyümölcsökből, egészséges, lassú felszívódású szénhidrátok formájában, például teljes kiőrlésű liszttel készült kenyér, vagy édesburgonya, egyéb egészséges zöldségek, köretek, úgymint barna rizs, kuszkusz, bulgur bevitelével kerül a szervezetünkbe, jótékony hatású.

Ellenben, a cukor, ami felesleges, vagyis hozzáadott, már egy adalék, és az adalékokról tudjuk, hogy kerülni kell őket: a készen kapható salátaöntet, az ízesített joghurt, a ketchup, az instant müzli és egyéb egészségesnek mondott és hitt élelmiszerek tartalmazzák, és ezek fogyasztásával már nem teszünk jót a szervezetünknek.

Cukorfogyasztás tudatosan

Tudatosan azonban elkerülhetjük a felesleges cukrok fogyasztását, mégpedig a következő módszerekkel:

  • Mindig olvasd el az összetevők listáját! Ok, időigényes mindent végigböngészni a vásárlás során, de ha egyszer megteszed, és meg is kedveled a kiválasztott terméket, ami felesleges adalékoktól mentes és ráadásul finom is, akkor legközelebb már nem kell böngészned. A cél tehát az legyen, hogy hozzáadott cukrot egyáltalán ne tartalmazzon a termék!
  • Legyen valaki a közeli hozzátartozóid, barátaid közül, aki támogat, és akivel megoszthatod a törekvéseidet! Egy külső kontroll sosem árt, hiszen előfordulhat, hogy időszakosan lankad a figyelmed, vagy éppen lustaságból nem mindig akarsz törődni ezzel, ilyenkor jól jön egy külső figyelmeztetés, hogy visszatérj az általad kijelölt útra. Szerencsés esetben még sikerülhet őt is motiválnod arra, hogy odafigyeljen az étkezésére, és együtt még könnyebb lesz a célotokat elérni!
  • Ha rád tör a vágy az édességek iránt, néha beleférhet egy-egy süti, de mégiscsak kell egy módszer a mindennapokra, amivel el tudod vonni a figyelmedet az édességek utáni sóvárgásról. A vízivás erre tökéletes megoldás, 1-2 pohár víz csodaszer lehet, sokszor ugyanis az éhség, amit érzünk, valójában a szomjúságunkat jelzi. Citrommal, citromfűvel, mentával ízesítve a vizünket pedig még frissítőbb élmény lesz a folyadékfogyasztás.

Ez is érdekelhet: