Táplálkozás

Segít a fogyásban és orvosság az egészségügyi problémáidra: egyél többet ebből a gyümölcsből

A gyümölcs, amelynek jótékony hatását a diéta, de egyéb egészségügyi problémák kapcsán is gyakran emlegetjük, helyet kapott egy fontos kutatásban. Az egyesült államokbeli Dr. Ken Fujioka egy 12 héten át tartó vizsgálat során 100 ember (férfiak és nők egyaránt) testsúlyváltozásait dokumentálta, az anyagcsere faktorok és az inzulin-elválasztás figyelembevételével. A kutatás során a vizsgált alanyok egy része étkezésüket kiegészítendő, 3 pohár grépfrútlevet fogyasztott a nap folyamán, a másik részük pedig minden étkezését fél grépfrúttal egészítette ki.

Kutatások bizonyítják

A kutatás során mért értékek a következőképpen alakultak: a grépfrútlevet ivó csoport tagjai átlagosan 1,4 kilót, az étkezésenként fél gyümölcsöt elfogyasztó csoport tagjai pedig 1,6 kilót adtak le a 12 hét alatt, voltak azonban olyanok a kutatásban résztvevők között, akiknek sikerült ennél jóval jelentősebb mértékben fogyniuk, többen meghaladták a 4,5 kilós súlyvesztést. 

“Az emberek évek óta beszélnek a grépfrút diétáról, sokan kitartóan űzik is, ám most először vannak adataink arról, hogy a gyümölcs ténylegesen segíti a fogyást. Alanyaink megtartották napi étkezési szokásaikat, csupán kicsit többet sportoltak, és hozzáadták a grépfrútot vagy a grépfrútlevet mindennapi étkezéseikhez – állítja Dr. Fujioka. –  Kutatásunk bemutatja a grépfrút nagyszerű hatását az egészségre és a jó közérzetre, valamint a túlsúly elleni küzdelemre is.”

A grépfrút csökkenti az inzulint

Dr. Fujioka rámutatott arra, hogy a grépfrút inzulin-csökkentő hatása a kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, így fogyást segítő tulajdonságai mellett egészségvédő szerepe is nagyon értékes. 

Az inzulin szerepet játszik a zsír-anyagcsere folyamatokban: minél alacsonyabb marad az inzulinszint étkezést követően, annál hatékonyabb az energiafelhasználásunk, és így kevesebb zsírt raktároz el a szervezetünk.

A grépfrút erre a folyamatra segít rá, így a kutatás eredménye mindenképpen alátámasztja és megerősíti a grépfrúttal folytatott diéta létjogosultságát.

Ez is érdekelhet: