Táplálkozás

Vágj vissza a kajakómának!

Megint egy olyan témába nyúltam bele, ami mindenkit érinthet szerintem. Biztos Veled is előfordult már, hogy leültél az ünnepi vagy akár a hétköznapi asztalod mellé lakomázni és miután degeszre etted magad, szinte le sem tudod törölni a maradékot a szád széléről, olyan fáradtság tör Rád, hogy állva elaludnál.

Ha ünnep van vagy hétvége és megteheted, hogy lepihensz pár percre, akkor ezzel nincs is semmi gond, de mikor ez munkaidőben esik meg Veled, az nagyon kellemetlen tud lenni…

Tornyosulnak a határidős munkák előtted, világít az arcodba a monitor fénye és hirtelen a sokszor hátfájást okozó széked a világ legkényelmesebb foteljára hasonlít, buzdítva ezzel egy jó alvásra. Ez tulajdonképpen egy emésztési probléma, melyet hivatalos nevén étkezés utáni aluszékonyságnak nevezünk.

Na de mi áll a dolog hátterében?

A táplálék (leginkább a finomított szénhidrátok) elfogyasztása után a szervezet az emésztésre koncentrál, lassul a szívverés, csökken a vérnyomás, vérünk a gyomor és a belek felé ömlik. A túlzott álmosság arra figyelmeztethet, hogy nem a megfelelő minőségű ételt visszük be a szervezetbe.Ha olyan ételeket esztek, melyek glikémiás indexe magas (tészta, süti, pékáru, müzli, burgonya, puffasztott gabonák, sütőtök…), akkor az első percekben felvillanyozódtok, mivel megdobják az inzulinszinteteket, ám mikor a szénhidrát végigszáguld a véretekben, gyorsan felszívódik, rátok tör a kajakóma, hamarosan pedig az éhség is. És kezdődik minden elölről, aztán jön az elkeseredés, hogy közeleg a nyár és gyorsan le kell fogyni.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: