Zabkorpás túrógombóc recept:
Hozzávalók:
– 500g túró
– 100g zabkorpa (darált zabpehely is megfelel)
– 2 tojás
– édesítő ízlés szerint
– 1 csipet só
Prézlihez:
– 100g zabkorpa, pici (1-2ek) zsiradék (olívaolaj/kókuszzsír/vaj) a pirításhoz, víz
TIPP: ha darált dióba vagy mandulába forgatod, tovább csökkentheted a szénhidrát tartalmát és időt is spórolhatsz vele! 😉
Tálaláshoz:
– 1doboz natúr joghurt/tejföl, édesítő, vanília aroma
Elkészítés:
1. A hozzávalókat villa segítségével jó alaposan összetörjük, keverjük, majd állni hagyjuk 5-10 percig, hogy a zab megszívja magát.
2. Eközben elkészítjük a prézlit. 100g zabkorpát/ darált zabot a zsiradékon elkezdünk pirítani. Mikor már aranybarna színe lesz elkezdjük adagolni hozzá a vizet gondosan figyelve rá, hogy ne áztassuk el a zabot tocsogósra, de mégis megszívja magát. Ettől lesz puha. Lehet nagyon sisteregni és füstölni is fog, de ne aggódj, ez normális! 😀 Picit trutyisnak tűnhet, de egy lapos fakanál segítségével szétnyomkodva, kevergetve szépen elpárolog belőle a víz és kész is van.
3. Enyhén lobogó vízbe a túrós alapunkból csinos gombócokat formázunk és belehelyezzük őket.
4. A gombócok akkor készültek el, ha feljönnek a víz tetejére. Csöpögtetés után megforgatjuk a zabos/diós/mandulás prézlibe.
5. Tálaláskor meglocsoljuk az ízesített joghurttal/tejföllel.
Tápanyagtartalom:
Gombóc (23-25db) | Prézli (100g) | Öntet (200ml) | ||||
|
| Zabos | Diós | Mandulás | Joghurtos | Tejfölös |
Szénhidrát » | 3,6-3,3g/db | 64g | 13,7g | 21,6g | 9,4g | 6,8g |
Fehérje » | 4,1-3,8g/db | 14,4g | 15,2g | 21,2g | 6g | 6g |
A táblázatból jól kitűnik pl., hogy ch-csökkentés szempontjából mennyivel érdemesebb prézlinek a diót vagy a mandulát választani! 😉