6 hiba, amik miatt nem látsz magadon változást

aug. 14 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Már hosszabb ideje sportolsz valamit, viszonylag rendszeresen, de látványosabb eredményeket még nem tapasztalsz? Az eredmények kétség kívül, nem felejtették el “megmutatni magukat”, bizonyára okkal nem mutatkoztak meg, ezeket az okokat pedig több, mint valószínű, hogy te is ismered. Ha a dolgok nem egészen úgy zajlanak, mint ahogy azt elhatároztad, az eredmények helyett inkább frusztrációt kapsz és kedved veszted. De ami a legfontosabb: NE ADD FEL! A frusztráció ellen nem könnyű megküzdeni, de próbálj még egy esélyt adni a változásnak, aminek köszönhetően igazi eredményeket kapsz majd. Elmondjuk, hogyan kezdd el – mindössze erre a 6 hibára kell odafigyelned:

6. NEM FORDÍTASZ MEGFELELŐ FIGYELMET A PIHENÉSRE

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy nem fektetsz elég hangsúlyt az edzések közötti pihenésre. Gyakran 2-3 percbe van sűrítve a pihenés, ami elég okot ad arra, hogy nem látod még a kívánt eredményeket.

Emlékezz arra, hogy az edzések közötti rövid pihenés metabolikus reakciókhoz járul hozzá a testben és könnyebben meghagyja a fáradtság érzetét. Talán első látásra kicsit merésznek tűnik a kijelentés, de tanítsd meg a tested edzeni a fáradtság alatt is, ezáltal mindegy egyes edzés alkalmával közelebb és közelebb kerülsz majd ennek legyőzéséhez. Ne feledd azonban, hogy a sorozatok között kisebb szünetet mindenképpen érdemes tartanod, de igyekezz mindig azonos hosszúságúra nyújtani őket – ne trécselj, ne telefonozz! Amíg edzel, azzal legyél elfoglalva, legyél ott fejben is 100%-osan!

 

5. HAZUDSZ SAJÁT MAGADNAK

Elsősorban, ha igazi eredményeket szeretnél látni, konzisztensnek kell maradnod és nem szabad saját magadnak hazudnod, hogy te igazán mindent megteszel, ami szükséges. Becsületesen kell tehát edzened. A “becsületesség” egy nagyon lényeges elem. Azt jelenti, hogy abban a bizonyos időben és napon végzel edzést, amikor előre eltervezted és minden alkalommal VALÓBAN odateszed magad maximálisan!

Ha egyik nap edzel, a másik nap pedig nincs kedved és egyszerűen kihagyod, a következő napon viszon ismét sikerül rákényszerítened magad és így folytatod, akkor nincs is min csodálkoznod. Ezek után hogyan várhatnál el eredményeket?

Bizonyosodj meg róla, hogy valóban mindent megteszel a haladás érdekében. Látogasd boldogan, rendszeresen az edzőtermet és úgy, ahogyan azt előre eltervezted. Beütemezett “menetrenddel” még jobban motiválva leszel. Ezt mind magadért teszed, nem másért, úgyhogy igenis adj bele mindent, becsülettel! 

 

4. ALÁBECSÜLÖD VAGY TÚLÉRTÉKELED MAGAD

További alapvető hiba, amit nagyrészt a hölgyek követnek el, hogy nem emelnek elegendően nehéz súlyokat. NE félj a súlyzós edzéstől! A nők többsége alábecsüli a súlyemelő erejét, akik ha csak egy kicsivel is nehezebb súlyt próbálnának ki, rövid időn belül tapasztalhatnák az eredményeket. E helyett engednek a negatív előítéleteknek és a félelemnek, hogy túl sok izomtömeget építenek majd, ezért inkább férfiasan néznek majd ki… Szerencsére ezt egyre többen kezdik belátni, hogy nem igaz.

Ha ez így lenne, miért nem sikerül annyi férfinak megfelelő izomtömegre szert tennie??! Ahhoz, hogy ténylegesen izomtömeget szedj fel, bizonyos mennyiségű táplálékra van szükségünk, nagy súlyokat kell emelnünk éveken keresztül és abnormálisan magas szintű tesztoszerin szinttel kell rendelkeznünk. Az igazság azonban, hogy a nők 99% – a többek között a tesztoszteronszint miatt sem tesz szert izomtömegre könnyen és gyorsan. Az igyekezet azonban segít, hogy erősebbek és vékonyabbak legyenek.

A férfiaknak azonban ellentétes a problémájuk, túlértékelik saját magukat. Már rövid idő után igyekeznek nehéz súlyokkal edzeni, ami leggyakrabban sérülésekhez vezet. Amíg a nőknek olykor kihívásra lenne szükségük, addig a férfiaknak határokat kellene szabniuk. Legfőképpen a nehéz súlyok esetében. Ez nem azt jelenti, hogy a férfiaknak nincs szükségük kihívásokra. Szükségük van rá, de csak akkor, ha ezek tényleg elérhetőek. Ne igyekezz a nehéz súlyok emelésével, amelyek a képességeiden kívül esnek. 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: