Diéta & Fogyás

Ha nem megy másképp, lesz gyógyszer az elhízás ellen – Új terápiát fejlesztettek ki 2022 végén

Kulcsár Edina fogyás
Kulcsár Edina fogyása

Évtizedek óta folynak kutatások az elhízás ellen ható gyógyszerek kifejlesztése érdekében. 2022 végén a Novo Nordisk egy új gyógyszer klinikai tesztelésének eredményeiről tájékoztatta a nagyközönséget.

Kulcsár Edina fogyás

Nagyságrendekkel hatásosabb alternatíva

Az eddig kifejlesztett gyógyszereknél nagyságrenddel hatékonyabbnak bizonyuló injekciós terápia a tirzepatid hatóanyag felhasználásán alapul. A dán gyógyszergyár tizenévesek körében végezte a klinikai tesztelést. A túlsúllyal különösen eredménytelen küzdelmet folytató fiatal korosztály képviselői heti egy injekciót kaptak, 16 hónapon keresztül. A gyógyszer adagolása mellett életmódbeli változtatásokra is rábírt tizenévesek több mint egyharmada húszszázalékos vagy annál jelentősebb testsúlycsökkenést produkált.

A globális problémát jelentő elhízás súlytöbblet formájában a Föld populációjának 40 százalékát, kifejezett kövérség szintjén pedig bolygónk lakosságának 13 százalékát érinti. A 2-es típusú cukorbetegeknél történő sikeres alkalmazását követően szélesebb körben 2021-ben engedélyezték az előzetesen felnőttek bevonásával tesztelt és az amerikai gyógyszerügyi hivatal által jóváhagyott szemaglutid hatóanyagú injekció alkalmazását. Ennek hatékonysága hasonló, mint a tirzepatid alapú injekciókkal elért eredmények.

A fent említett szerek megjelenése előtt csupán maximum 10 százalékos hatékonysággal lehetett biztonságos fogyást elérni gyógyszeres úton. A szemaglutin és a tirzepatid abban hoz áttörést, hogy a hatékony fogyást úgy biztosítja, hogy közben nem károsítja a szívet.

Nem olcsó mulatság

Az elhízás ellen bevethető új gyógyszerek azonban drágák, és hatásukat úgy fejtik ki kielégítően, ha hosszú távon alkalmazzuk őket. A szemaglutidnál tapasztaltak alapján elmondható, hogy akik abbahagyták az injekciós kezelést, azok egy éven belül „visszanyerték” a leadott súlyfelesleg kétharmadát.

A körültekintőbb étkezéssel persze lehetne tenni az elhízás ellen, de a társadalmunkra jellemző túlfogyasztás sajnos nem ebbe az irányba visz minket. Sokak számára marad tehát a gyógyszer olcsóbb változataihoz fűzött remény, ami az elhízással járó egészségügyi problémák állami költségeinek okán, és az elhízottak stigmatizálása ellen küzdő civil szervezetek hatására előbb-utóbb vélhetően realizálódik.

Ez is érdekelhet: