Edzés

10 fontos okosóra funkció, ha aktívan sportolsz

Mindenki különböző elvárásokat támaszt a kiválasztott okosórák irányába, de talán a legigényesebb érdeklődők az aktív életet élő felhasználók. Ők valószínűleg 0-24-ben fogják viselni az eszközt és a vásárlás során is több paramétert vesznek számításba.

A leginkább hasznos sportolóknak szánt okosóra funkciók közé tartoznak:
 1. Pulzusmérés: folyamatos szívritmus-figyelés segíthet a hatékonyabb edzésben és a túledzés elkerülésében.
 2. GPS Nyomkövetés: ezt a funkciót picit részletesebben kivesézzük, mivel a futók és kerékpárosok számára elengedhetetlen a megtett útvonal, távolság, és sebesség pontos nyomon követése.
Az okosórák között a GPS pontosságában általában a Garmin, a Suunto és a Polar márka órái szerepelnek a legelőkelőbben. Ezek a márkák híresek arról, hogy kiváló minőségű, pontos GPS nyomkövető technológiát használnak, amely különösen fontos a futók, kerékpárosok és a kültéri sportok kedvelői számára.
 • Garmin: a Garmin órák, mint például a Fenix sorozat, a Forerunner sorozat, és a Garmin Epix, híresek a pontos GPS nyomkövetésükről. Ezek az órák gyakran használnak több műholdrendszert (mint például GPS, GLONASS, és Galileo) a még nagyobb pontosság érdekében.
 • Suunto: a Suunto, különösen a Suunto 9 és Spartan modellek, szintén jól ismertek a pontos GPS-nyomkövetésükről. Ezek az órák gyakran használnak több műholdrendszert, és kiemelkednek az akkumulátor élettartamukkal is.
 • Polar: a Polar Vantage és Grit X modellek szintén kiváló GPS pontosságot kínálnak, különösen az ultra sportolók és a hosszú távú futások kedvelői számára.
Minden egyes óra specifikus technológiával és algoritmusokkal rendelkezik a GPS helymeghatározás javítására, így a választás során fontos figyelembe venni az egyéni igényeket és a sporttevékenység típusát. Emellett a különböző modellek eltérő akkumulátor élettartammal és egyéb funkciókkal rendelkeznek, amelyek szintén befolyásolhatják a döntést.
 • Lépésszámláló: a napi aktivitás mérése, beleértve a megtett lépések számát, amely alap indikátornak számít, amikor meg szeretnénk állapítani valaki napi aktivitását.
 • Kalóriaégetési adatok: fontos az edzések hatékonyságának és az étkezési szokásoknak a nyomon követéséhez.
 • Alvásfigyelés: az alvásminőség közvetlen hatással van a sportteljesítményre. Ez a funkció a regeneráció nyomonkövetése miatt kiemelten fontos.
Az okosórák között az alvásfigyelés pontosságában néhány márka és modell kiemelkedik. Ezek az eszközök speciális érzékelőkkel és algoritmusokkal rendelkeznek az alvás minőségének, a különböző alvási szakaszoknak (REM, mély alvás, könnyű alvás) és az alvás időtartamának részletes nyomon követésére. Az alábbiakban jöjjön néhány a legpontosabb alvásfigyeléssel rendelkező okosórák közül:
 • Fitbit órák: a Fitbit, különösen a Fitbit Versa és Charge sorozat, ismert a részletes és pontos alvásfigyelési funkcióiról. Ezek az órák részletes alváselemzést nyújtanak, beleértve az alvás szakaszait, a pulzus változásait és az alvás minőségének átfogó értékelését.
 • Withings Sleep Tracker: bár ez nem egy hagyományos okosóra, hanem egy ágy alá helyezhető eszköz, a Withings Sleep Tracker rendkívül pontos alvásfigyelést nyújt, részletes jelentésekkel az alvási ciklusokról, légzési anomáliákról és a szívritmusról.
 • Polar órák: a Polar, mint például a Vantage és Grit X sorozatok, szintén kiváló alvásfigyelési funkciókat kínálnak, részletes betekintést nyújtva az alvás minőségébe és struktúrájába.
 • Apple Watch: az Apple Watch (Series 5 és újabb) is tartalmaz alvásfigyelési funkciókat, amelyek alapvető információkat nyújtanak az alvás időtartamáról és minőségéről, bár ezek lehet, hogy nem olyan részletesek, mint a fent említett Fitbit vagy Polar eszközöké.
 • Garmin órák: bizonyos Garmin modellek, mint a Fenix és a Forerunner sorozatok, szintén tartalmaznak alvásfigyelési funkciókat, amelyek információkat nyújtanak az alvás időtartamáról és a különböző alvási szakaszokról.
Fontos megjegyezni, hogy bár ezek az eszközök a valósághoz közelítő adatokat szolgáltatnak, nem pótolják a professzionális alvásvizsgálatot. Az alvásfigyelési technológia folyamatosan fejlődik, így érdemes figyelni a legújabb modellekre és szoftverfrissítésekre.
 • Vízállóság: úszók számára különösen fontos, de minden sportolónak előnyös, ha az óra ellenáll az izzadságnak és az esőnek.
 • Edzési módok: különböző sportokhoz igazított beállítások, mint például futás, úszás, kerékpározás.
 • Zenelejátszás vezérlése: zenehallgatás közbeni könnyű hozzáférés a lejátszási listákhoz és a hangerőszabályozáshoz.
 • Stressz- és regenerációs mérések: a stresszszintek és a test regenerációjának figyelemmel kísérése segít az edzés időzítésében. Az alvásfigyeléssel karöltve segít nyomon követni a regenerációt.
 • Értesítések és kommunikáció: Kapcsolatban maradni, értesítéseket fogadni anélkül, hogy a telefonját kellene elővennie.
Lehet sportos okosórával telefonálni?

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: