Táplálkozás

9 gusztustalan dolog, amit rendszeresen megeszünk

 

 

6. Fa

A cellulózt, amit gyakran neveznek élelmi rostnak, fapépből és gyapotból nyerik ki. Az élelmiszergyártók ezzel segítik „kipárnázni” az olyan élelmiszereket, mint az előrecsomagolt kenyér, hogy csökkentsék a termékek zsírtartalmát. Ha legközelebb egy jó burritóra fáj a fogad, ne felejtsd el megnézni a tortilla tekercs összetevőit!

 

5. Bogarak

A kosenil vagy kokcsinella a bíbortetű festékanyaga. A bíbortetűből nyerik ki, mégpedig oly módon, hogy a bogarat megfőzik, megszárítják, majd összetörik. A tetveket kaktuszlevelekről szedik össze, kézzel.

Feltehetően sokunk hallott a vörös színű ételszínezékről, amit bogarakból nyernek ki, de azt már nem mindenki tudja, hogy ezt többnyire rejtett formában tüntetik fel az adalékanyagok közt, úgymint E120, kármin, natural red 4.

A következő típusú élelmiszerekben találkozhatunk az anyaggal: főként joghurtok, jégkrémek, gyümölcslevek.

 

 

4. Viasz

A karnaubaviasz, más néven brazil viasz gyönyörű csillogást ad az autónknak… és az édességeknek. Egy Brazíliában őshonos pálma leveleiből vonják ki, hogy szép fényesek legyenek tőle bizonyos élelmiszerek, mint például a cukorbevonatú fánkok és a különböző ragacsos édességek. A Haribo gumimacukról amúgy is keringenek horrortörténetek, de azt is tudni kell róluk, hogy a karnaubaviasztól csillognak olyan szépen.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: