AZ IGAZI CSONTLEVES ÍGY KÉSZÜL
A velőscsontok a legjobbak a leves készítéséhez, de a jövőben bármilyen csontos húshoz jutunk, ne feledkezzünk meg felhasználásának ezen módjáról.
Alaprecept
– 1 kg csont
– kb. 4 liter víz
– 2 evőkanál almaecet
– 1 hagyma
– 2 nagy répa
– 1 db zeller felaprítva (tehetünk bele szárzellert is)
– Só, bors, zöldfűszerek
Főzés
Ha nyers csontokat használunk akkor akár előre is lehet sütni őket kb. 30 percig, kb. 180 fokon. Ha kész, helyezzük a csontokat egy nagy edénybe, és engedjük fel annyi vízzel amennyi ellepi a csontokat. Adjunk hozzá almaecetet és áztassuk így 30 percet.
Daraboljuk a zöldségeket és adjuk az alaphoz. Forraljuk fel a levest, majd vegyük takarékra. Az első 2-3 óra során szedjük le kanállal a leves tetején kialakult réteget. A marhacsontleves ideális főzési ideje 48 óra, a csirkéé 24 óra, a halat 8 órán át főzzük fedő alatt. Ha ezt az időt nem tudjuk tartani az sem baj, de próbáljuk a leghosszabb ideig főzni, például kora reggeltől késő estig. Ha kihűlt, szűrjük le, töltsük üvegekbe és fagyasztóban tároljuk.
(a recept a sokszinuvidek24.hu oldalról származik)
Mihez használhatjuk a leveket?
– Simán alapléként
– Szószokhoz
– Pároláshoz
– Rostonsütéshez