Táplálkozás

Ezért érdemes enned a fekete áfonyát – főleg ősszel!

Bármilyen diétába beilleszthető

Bár gyümölcs, a fekete áfonya mennyei és alacsony kalóriatartalmú csemege: Fél bögre áfonya mindössze 42 kalóriát tartalmaz, ezért bátran helyettesítsük vele a cukorban,zsírban és szénhidrátokban úszó rágcsákat.

Ízletes, tápláló reggeli turmixokat is készíthetünk belőle pl. egy kis növényi tejjel,egy nagy marék spenóttal, banánnal és kevés kendermaggal. Ki ne kortyolna szívesen egy ilyen finom, édes, sűrű, laktató reggelit?

 

Jó hatással van az agyműködésre

Az antocianin nevű összetevő az, ami a gyümölcs élénk színét adja, és ez az az anyag, ami megvédi az agy bizonyos neuronjait, javítva ezzel a koncentrációs képességünket és a memóriánkat.

 

A szív védelmezője

Ismert a fekete áfonya „vérhígító hatása”, azaz meggátolja a vérlemezek összecsapódását, a vérrögképződést, ezzel a fekete áfonya tevékenyen hozzájárul a szívműködés hatékonyságához és segíti a szív- és érrendszeri rendellenességek gyógyítását.

Mivel folsavban, C-vitaminban és kalciumban is gazdag az áfonya, a magzat egészségét védi terhesség idején, úgyhogy kismamaként mindenképpen fogyaszd.

 

Magas a vitamintartalma

Egyértelműen a vitamintartalma az egyik fő oka annak,amiért érdemes fekete áfonyát enni-vagy leginkább a levét fogyasztani. Egy bögre nyers fekete áfonyában 14,4 milligramm C-vitamin van, ami a felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 16-19%-át teszi ki.

Kitűnő forrása a K-vitaminnak is, ami elősegíti a véralvadást. Egy bögre fekete áfonya a napi adag 31%-át tartalmazza belőle.
Megtalálhatók benne a B-vitamin komplex tagjai, az antioxidáns hatású E-vitamin és a szem számára nélkülözhetetlen A-vitamin is.

Az áfonya rostban gazdag gyümölcs. A rostdús táplálkozás pedig az egészséges emésztés, a megfelelő anyagcsere alapja.

 

Ez is érdekelhet: