Íme, egy gluténmentes csodagabona!

okt. 12 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Gluténmentes csodagabonaként emlegetik és napról-napra népszerűbbé válik. Ez a szuper gabona a köles.  Most bemutatjuk miért jó, ha táplálkozásod részét képezi.

Miért olyan egészséges a köles?

Régóta ismert gyomorbarát gabona a köles. Tisztító, salaktalanító hatású, emésztése igen könnyű, ezáltal nagyobb adag elfogyasztása is kellemes jóllakottság érzést okoz, telítettség érzés és gázképződés nélkül. Ismert prebiotikus aktivitása, mely hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez – ezek kulcsszerepet játszanak az emésztés elősegítésében. A leginkább ismert tulajdonsága a lúgosító hatása, ami miatt képes visszaállítani a sav-bázis egyensúlyt, mely magas húsfogyasztás miatt, egészségtelen szokások (alkohol, ital), de akár sztressz hatására is felbomolhat.

Magas protein- és minimális zsírtartalmú

Emellett 73 g jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz. Ez mellett gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium, vagy a megfelelő vérképzéshez szükséges vas. Azonban legnagyobb mennyiségben káliumot tartalmaz, mely csökkenti a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, végső soron szívproblémák kialakulását.

 

Sportolók számára is hasznos

Hiszen a köles a B-vitaminok többségét tartalmazza. Ezek felelnek az energiatermelésért, energiát biztosítanak a szervezet számára, azzal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét. További jó hír testépítőknek: 11g fehérjét tartalmaz.

Ugyan aminosavprofilja a legtöbb növényi forráshoz hasonlóan nem teljes értékű (hétféle aminosavat tartalmaz), de mindenképpen nagyszerű kiegészítés, sőt vegetáriánusoknak egyenesen kötelező. Érdekesség, hogy triptofánt tartalmaz, ami egy olyan esszenciális aminosav, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin örömhormonként is nevezik, mert jelentős pozitív hatása van a közérzetre és, de az alvászavar elleni hatása is ismert. Tartalmaz továbbá egy másik érdekes anyagot is, ez a kovasav, ami a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi.

A kölest egyedül pajzsmirigybetegségben szenvedőknek kell óvatosan kezelniük, mert az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy alacsony mennyiségben goitrogén anyagok számukra károsak lehetnek. Teljes lemondás így sem indokolt, de túlfogyasztása esetén ronthatja tüneteiket.

 

Még nincs vége! Szuper recepteket találsz a következő oldalon! LAPOZZ!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: