6 tipp, ha mindig fáradt vagy, mégis formába jönnél!

ápr. 10 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Vannak időszakok, mikor kicsit fáradtabbnak érzi magát az ember; nehezebben kel, kicsit élettelenebb, nincs kedve edzeni és kicsit kedvetlenebb is. Mindenkivel előfordul az ilyen, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Előfordulhat, hogy kimerült a vitaminraktárad vagy csak néhány egyszerű dologra nem figyeltél oda az elmúlt időben. Nézzük, melyek lehetnek ezek.

1. Igyál többet!

Ha nem fogyasztasz elég folyadékot, annak sok káros következménye lehet, például sokkal fáradékonyabb leszel, jobban kívánod majd a cukros ételeket, izomgörcsök léphetnek fel és ha rá is szánod magadat az edzésre, az nem lesz túl hatékony. 2%-os dehidratáltság akár 10%-kal is csökkentheti a sportteljesítményt és minél nagyobb mértékű a kiszáradás, annál inkább romlanak az eredményeid is. Az aktív életmódot folytató nőknek naponta 2,7 liter vizet kellene fogyasztaniuk, Leah Kaufman dietetikus, a New York Egyetem Súlykezelő Programjának szakértője pedig azt nyilatkozta, hogy ennek egyötödét az edzőterembe érkezés előtt, míg a mozgás során 30 percenként érdemes meginni ennek a mennyiségnek egytizedét.

2. Nem kell erőltetni a HIIT-et!

Ugyan a magas intenzitású intervallum edzés iszonyatosan hatásos, de ha nem vagy a legjobb formában, akkor visszaüthet – hatására ugyanis megnő a kortizol nevű stresszhormon szintje a szervezetben, ami gátol a fogyásban és egyébként sincs szükséged arra, hogy amiatt legyél frusztrált, hogy nem tudsz teljes erőbedobással, a maximumot kihozni magadból az edzéseid során. Próbálkozz inkább kevésbé megerőltető súlyzós vagy saját testsúlyos erősítő gyakorlatokkal, hisz ezek ugyanúgy segítenek a kalóriaégetésben és az anyagcsere felgyorsításában.

3. Igyál kávét!

Mindenek előtt tisztázzuk, hogy nem literszámra kell magadba dönteni a kávét, hiszen lehet, hogy emiatt még kevesebbet tudsz aludni, nem leszel kipihent, ergo nem tudsz maximumot hozni az edzések során. A megfelelő mennyiségű kávé a megfelelő időben viszont edet. Karen Ansel, a Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer szerzője szerint érdemes kísérletezni az időzítéssel és a mennyiséggel, hiszen nem vagyunk egyformák. Próbáld ki például azt, hogy fél órával az edzés előtt elkezded szürcsölgetni a kávédat és öt perccel előtte iszod meg az utolsó kortyot.
Még egy tipp: ha fogyni akarsz, akkor csak óvatosan a cukorral és a tejjel! – használj természetes cukrot (abból is csak keveset) és növényi tejet.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: