Hatékony gyakorlatok hátfájás ellen

nov. 16 | 1. oldal - fitnesslife.hu

A folyamatos ülőmunka, esetleg a 12 vagy akár még több órányi talpalás egyaránt megviseli a hátat és a gerincoszlopot sőt, sokszor érezhetjük úgy, mintha hatalmas súlyokat cipelnénk a vállainkon és a nyakunkban, olykor mozdítani sem tudjuk őket, és sajnos már a helyes testtartásra való törekvésünk sem segít! Én sajnos mindkét helyzetet megtapasztaltam és bátran állítom, hogy a rendszeres futás, torna, erősítés és nyújtás rendbe hozta a hátamat!
(természetesen nem a súlyos gerincproblémákról, gerincsérvről van szó!)

 


Megosztok Veletek néhány gyakorlatot, amik segítenek megerősíteni a gerinc melletti tartó izmokat, valamint a hát izmait és néhány nyújtást, amik akár munka után vagy közben is megoldás lehet a fájdalomra:

 

 

Erősítések:

  1. Feküdj hasra, tedd a kezeidet a tarkódra, majd emeld fel a mellkasod. Pár mp-ig tartsd meg, majd le és fel. A tempó lehet lassú kitartásokkal, de lehet gyorsabb is pici, sűrű emelésekkel, de a lényeg, hogy a megemeld a mellkasodat. Ha nehezíteni szeretnéd a gyakorlatot, akkor a kinyújtott lábaidat a felsőtesttel együtt felemelheted sőt, mindezek tetejébe a kezeidet is kinyújthatod előre!

 

Formás lábak, kerek hátsók, izmos hasfalak... Kövess minket Facebookon is! ➞
 
  1. Feküdj hasra, emeld a kezeidet a fejed fölé párhuzamosan a talajjal (mintha csak úszni készülnél), emeld az egyik, majd a másik kart váltva minél magasabbra úgy, hogy a fejedet ne mozgasd felfelé. Nehezítheted a gyakorlatot 0,5 v 1kg-os súlyzókkal (vagy fél literes teli palackkal).

 

  1. Az előzőhöz hasonló a kiindulás: hason fekve fej fölött előre nyújtott karok, majd húzd a karjaidat oldalsó középtartásba és újra előre. Ezt is nehezítheted kis súlyzókkal.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: