Hogyan csökkentsd az édesség utáni vágyadat?

aug. 15 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Biztos Te is ismered azt az érzést, hogy otthon ülsz, van egy kis időd, aztán hirtelen rád tör a nassolási vágy. Néha csak unalomból is eszünk, sőt még akár kényszerből is, annak ellenére, hogy teljesen tele vagyunk és tudjuk, hogy nem kellene ennünk… Van egy tippünk: ebben a helyzetben gyakran ideális megoldás felkelni és inni egy pohár vizet. Ennek köszönhetően megtelik a gyomrod és a nassolási vágyadról is elfeledkezel. A nassolási vágy pont annak a jele, hogy a testünk valaminek a hiányát kezdte érzékelni. Leggyakrabban a szénhidrátokról és zsírokról van szól, viszont ezt egyszerűen megelőzheted. Segítünk néhány tanáccsal:

 

Miért olyan kínzó az édesség utáni vágyam?

Az első ok a természetes fejlődésünk, az anyatej első megízlelése által. Hisz ez volt az első „édesség” az életünkben. Épp ezért a legtöbbünk az édes élelmiszereket részesíti előnyben. Általánosságban elmondható, hogy a nassolási vágy a nem megfelelő életmód és életstílus következménye. Eláruljuk az okait, hogy miért vágysz az édességekre, hogy megtudd, hol keresendőek a hibák.

 

16. ALACSONY ENERGIAFOGYASZTÁS A DÉLELŐTTI ÓRÁKBAN

A délelőtti órákban az anyagcserénk sokkal aktívabb, mint a nap más részeiben. Ennek köszönhetően az éhséget és az étvágyat nem érzékeljük és a testünk nehézségek nélkül kibírja azzal, amije van. Ez az érzés viszont aránylag alattomos, hisz délután megérezzük az éhség következményeit. Még ha úgy is tűnhet, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk és délelőtt minimális mennyiségű étellel is kibírjuk, a nap második felében, éhség és édesség utáni vágy formájában nagyon hamar megérezzük a hiányt.

 

15. RENDSZERTELEN TÁPLÁLKOZÁS

Ehhez a ponthoz nincs mit hozzáfűzni. Ez azt jelenti, hogy kihagyjuk, vagy 2-3 órával eltoljuk a táplálkozást. Mindenképp rendszeresen kellene táplálkoznunk.

 

14. STRESSZ

Az agyunk a glükóz jelentős fogyasztója. Pszichikai terhelés esetén a glükózfogyasztás jelentős mértékben növekszik. És hosszabb, szellemileg kihívást jelentő helyzetek esetén, pl. problémák megoldásakor vagy viták esetén, szükséged van arra, hogy valami édeset egyél. Épp ezért ilyen esetekben, ezzel mindig számolnod kell és ne félj egy kicsit több ételt vagy akár édeset is fogyasztani. Az édességet próbáld a fehérjékben megtalálni, mint pl. a túró gyümölccsel vagy a proteinszelet.

 

13. NEM MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ FEHÉRJE AZ ÉTRENDBEN

Ez gyakran az alacsony fehérjetartalmú étrend, ill. a kiegyensúlyozatlan vegetáriánus étrend miatt van. A szénhidrátok fogyasztása után viszont éhséget érzünk. Ennek az oka épp a fehérjék és zsírok hiánya (vagy túl alacsony szintje). Épp ezért, ebben az esetben, főleg a szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását kellene kerülnünk, mint pl. a spagetti paradicsommártással, vagy az olyan ételekét, amely nem tartalmaznak zsírokat, pl. a zsírmentes joghurt vagy maga az alma is.

 

12. KEVÉS ALVÁS, FIZIKAI TERHELÉS

Jelenleg az alváshiány és a szép alak iránti törekvés az edzőteremeben egy nagyon gyakori mutató. Viszont minden áldozatokkal jár. Ha a szervezetünktől egy meghatározott teljesítményt várunk el, amelyet nem adunk vissza a számára, egy nap sor kerülhet arra, hogy nem csak este, hanem a nap folyamán is édességekre fogunk vágyni.

 

11. MAGAS GLIKÉMIÁS INDEX ÉRTÉKKEL RENDELKEZŐ ÉLELMISZEREK FOGYASZTÁSA

Egyszerűen megfogalmazva a Glikémiás Index (GI) felelős azért, hogy milyen gyorsan kerül sor a bizonyos élelmiszerekben található glükóz felhasználására. A célunk épp ezért az alacsony Glikémiás Index értékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása, hogy meggátoljuk a vércukorszint ingadozását a vérben.
A magas Glikémiás index értékkel rendelkező élelmiszerek a cukorszint csökkenését okozzák. Ennek köszönhetően további édességvágy alakul ki.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: