A magyarok 6 legegészségtelenebb szokása; néhányat Te is csinálsz

nov. 09 | 1. oldal - fitnesslife.hu

Magyarország lakosságának egészségügyi állapota sajnos jóval alulmúlja az Uniós átlagot. A Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet éves egészségjelentésének legutóbbi statisztikái aggasztó adatokat közölnek. Eszerint az alkoholfogyasztást tekintve a magyarok az élen járnak. Lássuk a többi rossz szokásokat is:

A magyarok legegészségtelenebb szokásai

6. Túlzott alkohol fogyasztás

Az KSH ELEF statisztikája szerint a legálisan hozzáférhető, de addikciót okozó szerekből az alkohol egyéni és társadalmi szinten is problémát jelent. A legkevésbé önmegtartóztató a 18-34 éves korosztály, a nagyivás komolyabb következményei pedig az idősebb korosztályt jellemzik. A vélhetően alulbecsült önbevallás alapján a magyar lakosság 5%-a számít nagyivónak és 20%-a mértékletes alkoholfogyasztónak.

A WHO alkoholfogyasztással kapcsolatos halálozási becslése szerint a magyar értékek rosszabbak, mint az unió egyéb országaiban. A magyar férfiak halálozási aránya e téren háromszorosa volt a nőknél megfigyeltnek.

 

5. Dohányzás

A KSH által ismertetett ELEF-vizsgálat adatai azt mutatják, hogy a magyarok 30%-a dohányzik és ez a tendencia emelkedőben van. Ez a legkiemelkedőbb veszélyforrás az egészség szempontjából és ma már bizonyított tény, hogy a passzív dohányzás is betegségekhez vezet. A dohányzás a felnőtt lakosság egészségveszteségének 16%-ért felelős, mely főként a daganatos megbetegedések és a keringési rendszer betegségein keresztül fejti ki hatását.
Az ELEF, vagyis az Európai Lakossági Egészségfelmérés statisztikai tükre kimutatta, hogy itthon az emberek csaknem egyharmada dohányzik, dobogós helyen állva az egészségromboló kockázati tényezők gyakorlásában. A népegészségügy kritikus helyzetben van, figyelembe véve a magyarok passzív prevenciós hajlandóságát is.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: