Különösen kedvelt szer elhízáskor, fogyókúrás étrendhez is!
Hogy miért? Mert elveszi az éhségérzetet és lassítja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt. Vegetáriánus zselésítő anyagként is használható, hiszen az állati csontból és kötőszövetből előállított zselatin helyett, főzés nélkül is alkalmazható sűrítésre.
Gluténmentes sütéshez kiváló alapanyag, mivel itt is képesek összetapadni a szemek, ezért segít abban, hogy a kenyér vagy tészta kevésbé porhanyós legyen, ami általában komoly baj a gluténmentes lisztek esetében.
KÓKUSZOS GYÜMÖLCSPUDING ÚTIFŰ MAGHÉJBÓL
Hozzávalók:
– 10dkg reszelt alma vagy reszelt körte
– mazsola
– finomra darált kókusz reszelék
– 2,5 dl kókusz tejszín
– 0,5 dl cukormentes almalé
– darált dió, vagy darált mandula
– 1 kávéskanál útifű maghéj
Elkészítés:
A reszelt vagy botmixerrel pépesített gyümölcsöt keverjük össze darált dióval vagy mandulával és pici almalébe áztatott mazsolával.
A kókusztejszínhez adjuk hozzá az almalevet és annyi útifűmaghéjat, amennyi puding állagúvá sűríti(kb. 1 kávéskanál), ezután rétegesen tegyük kis poharakba. Szórjuk meg a tetejét finomra darált kókusz reszelékkel és hűtsük le.
Kenyér recept
Hozzávalók 4 személyre:
6 dkg útifűmaghéj
4 dkg lenmag
5 dkg napraforgómag
5 dkg tökmag
5 tojás
3 evőkanál mandulaolaj
1 teáskanál sütőpor
fél bögre tejföl
só.
Elkészítés:
A sütőt 160 fokosra melegítem elő. Egy nagyobb keverőtálban összekeverem a nedves összetevőket, hozzáadom a szárazakat, majd kézzel összegyúrom. Fontos, hogy a sütőpor kerüljön bele az összetevők közül utoljára. Őzgerinc tepsibe teszem, majd az előmelegített sütőben körülbelül 55 percig sütöm, amíg szépen megpirul a teteje.
Az egész körülbelül 500 kcal, és igazi finomság!
Szerző:
Hohl Bernadett
Testépítő és fitness edző/ Táplálkozási és életmód tanácsadó