Táplálkozás

3 hatásos gyógynövény a változókor első tünetei ellen

Most eláruljuk olvasóinknak, hogy mit ajánl Szabó Gyuri bácsi a változókorúaknak!

A változókor első tünetei, így a hőhullámok vagy az alvászavar már 40 éves kor felett bármikor jelentkezhetnek. Akár a korai, akár a később jelentkező tünetek esetén jó választás lehet pár gyógynövény alkalmazása, melyek segítenek enyhíteni a tüneteket.

A változókor első tünetei

Időnként váratlanul melege lesz, kiveri a víz? Valahogy nehezebben alszik el mostanában, ingerlékenyebb lett, vagy éppen folyton levertnek, szomorúnak érzi magát?

Ha már közel jár az ötvenhez, akkor ezek bizony lehetnek a változókor jelei.

A klimaktériumot tekinthetjük akár a pubertás ellentettjének is: mindkettő hormonális folyamat, amely hosszabb időintervallum alatt, különböző lépcsőfokokat érintve éri el célját.

Háromból két nő tapasztalja meg a változókorral együtt járó jellegzetes tüneteket, melyek közül a szabálytalanná váló menstruációs ciklus mellett ezek a leggyakoribbak: hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozások. A legtöbben a hőhullámoktól szenvednek.

Mindezek mellett persze előfordulnak további tünetek is, amelyek szintén a csökkenő hormontermelés következményei: súlygyarapodás, hajhullás (elvékonyodott haj), menstruációs zavarok (pl. szabálytalan, fájdalmas, nagy mennyiségű vérzés), szédülés, mellpanaszok (feszülés, fájdalom), a szexuális élet zavarai (csökkent nemi vágy, fájdalmas közösülés), hüvelyszárazság, hólyaggyengeség (vizelettartási problémák), húgyúti fertőzések, valamint csökkenhet a csontok kalciumtartalma, ami idővel csontritkuláshoz is vezethet.

Léteznek olyan segítő gyógynövények, melyek jótékony hatással bírnak!

„Mivel a panaszokat a petefészek és a ciklus „leállása” miatti hormonális változások okozzák, ezért azokat a gyógynövényeket tudjuk segítségül hívni, amelyek a női hormonháztartást szabályozzák” – mondja Szabó Gyuri bácsi! Ő a bükki füvesember, aki a cickafark, palástfű, pásztortáska teakeverékét ajánlja. 

No, de miért?

A közönséges cickafarkat a nők teájának is nevezik. 

Egészen fiatal kortól felnőtt korig ajánlott, mert harmonizálja a hormontermelést. Ezen kívül gyulladáscsökkentő, nyugtató, és antibakteriális hatása is van.

A palástfű is a nőknek való gyógynövény. Csökkenti az izzadtságot, annak kellemetlen szagát, jó hatással van a hormonháztartásra és progeszteron tulajdonsággal is bír.

A pásztortáska ugyancsak kiváló kisegítő gyógynövény, melyet szintén előszeretettel alkalmaznak a 40 feletti Hölgyek. Csökkenti a vérzést, a görcsöket, szintén gyulladáscsökkentő és nyugtató kis növény.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: