Táplálkozás

Szódabikarbóna gyomorbajra – Nagyszüleink esküdtek rá, de ma már tudjuk, hogy veszélyes?!

Woman lying on sofa looking sick in the living room; Shutterstock ID 119446654; PO: today.com

Sokan – érthetően – inkább házi gyógymódokkal próbálják kezelni az egészségügyi
problémáikat, mintsem, hogy egyből gyógyszerhez nyúljanak. Ezzel nincs is gond, azonban
vannak olyan otthoni praktikák, amelyek mára elavulttá váltak, és alkalmazásukat inkább
kerülnünk kell.

Gyomorproblémákra szódabikarbóna?

Ha gyomorproblémánk adódik, automatikusan beugorhat a szódabikarbóna neve, hiszen szüleink, nagyszüleink is ezzel próbálták megoldani a nagyobb lakomák utáni kellemetlen hasi panaszaikat. Azonban a tudomány fejlődik, és manapság már nem javasolt szódabikarbónát fogyasztani gyomortáji bántalmaink enyhítésére.

De miért nem?

Kezdjük ott, hogy miből adódhat a gyomorpanaszunk. Ha alkalmanként fordul elő, és a tünetek éppen egy kiadós étkezést követően jelentkeznek, akkor valószínűleg az okozza minden bajunkat, hogy a kelleténél többet ettünk. Ilyenkor az emésztőrendszerünk egyszerűen képtelen megbirkózni a szokatlanul nagy mennyiségű étellel, és nem termelődik elegendő emésztőenzim ahhoz, hogy tünetmentesen történjen meg az étel „feldolgozása” a szervezetünkben.

Márpedig, ilyenkor a gyógyszertárakban kapható, emésztőenzimeket tartalmazó, vény nélkül is kapható készítmények jelenthetik a megoldást, nem pedig a szódabikarbóna. Az enzimkeverék a táplálék megemésztésében segít nekünk, ily módon megelőzi, illetve mérsékli a feszülés, puffadásokozta fájdalmakat, csökkenti az émelygést.

Ezek a készítmények első sorban állati eredetű enzimkeverékek, de kapható már növényi eredetű emésztést segítő enzim is, ennek hatása azonban korlátozott, és a fehérjék emésztésében nyújt megoldást, a zsírok emésztésében nem lesz hatékony.

Szódabikarbóna túlzott gyomorsavra

A túl sok gyomorsav is okozhat olyan panaszokat, ami miatt rutinszerűen a szódabikarbónát vennénk le a polcról tüneteink enyhítésére. Ez azonban nem a legjobb ötlet. A szódabikarbóna elősegíti a szén dioxid keletkezését, és bár semlegesíti a gyomorsavat, a képződött szén-dioxid gáz feszülést kelt a gyomorban. Vagyis ugyanoda jutunk el, ahonnan kiindultunk: puffadunk és kellemetlenül feszül a hasunk.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: