Diéta & Fogyás

Szoktál inni lefekvés előtt? – Komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat!

Sokak számára természetes, hogy lefekvés előtt vizet isznak. De vajon mindenki tudja azt, milyen hatással van ez az egészségünkre? No, azért senki se értsen minket félre! Inni kell! Sokat! De ne lefekvés előtt! Ha sokat iszol az esti órákban, vagy közvetlenül azelőtt, hogy álomra hajtanád a fejed, olyan befolyással bírsz alvási ciklusodra, amit nem is gondolnál!

Sok folyadék esetén állandó vizelési inger kísér majd, többször kelsz fel, azért, hogy mosdóba menj, és bizony ezek a megszakítások rosszat tesznek!

Nem csak zavarod az alvásod ezen rossz szokással, túlhidratáltság is előfordulhat, aminek szintén számtalan jele van.

De nézzük csak pontosan, mik történnek velünk ilyenkor:

Sokkal könnyebben kelsz fel éjszaka

Ha ez konstans jelen van, és sűrűn látogatod a mellékhelyiséget emiatt, nem csak kialvatlan leszel, hanem másnap stresszes is. Felborulnak táplálkozási szokásaid, amik kóros fogyást, vagy éppen hízást eredményezhetnek. A hosszútávú alváshiány pszichés tüneteiről nem is beszélve!

Időzíts jól!

Az ivás fontos, ezt már említettük! Na, de az, hogy mikor teszed mindezt, már egészen más kérdés. Napközben igyál nagyon sokat, mely nem csak a szépségednek tesz jót, szervezeted rendeltetésszerű működését is támogatod vele. Jobb az emésztésed, a bőröd, és minden keringési folyamat. Ha eljön az este, figyelj arra, hogy lefekvés előtt 2 órával már ne igyál nagy mennyiségeket. Legyen ideje a szervezetnek feldolgozni a bevitt folyadékot.

Ha jó neked, igyál!

Mindenki szervezete másként működik! Ha neked arra van szükséged, hogy alvás előtt igyál, vagy éppen éjjel, mikor felébredsz, ne gátold magad, de a mennyiségekre ekkor is figyelj. Hiába szokott hozzá szervezeted a mennyiségekhez, hosszútávon továbbra sem javasolt az éjszakai ivás. Reggel viszont bő folyadékbevitellel indítsd a napod!

A számodra megfelelő mennyiség megtalálása pedig csak akkor sikerülhet, ha tisztában vagy azzal, általában mennyit iszol lefekvés előtt, és hogy ez milyen hatással van az alvásod minőségére. Ha azt tapasztalod, nem jó a szokás, amit bevezettél, lépésről lépésre változtass ezeken!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: