Diéta & Fogyás

6 hatékony módszer az étvágy szabályozására

Számodra is nehéz feladat kordában tartani étvágyadat? Nem vagy egyedül ezzel a problémával, viszont ne keseredj el, ne fogd a genetikára vagy bármi másra, mert tudsz ezen változtatni!   Van számodra 6 tanácsunk, amik beváltak, úgyhogy próbáld ki, számodra melyik a legideálisabb:


Hogyan szabályozzuk az étvágyunkat?

Az étkezések szabályozása nem mindenki számára egyszerű feladat. Az ember elfogyasztja a kimért, egészséges ebédjét, majd 2 órával később korgó gyomorral sétálgat a legközelebbi gyorsétterem felé egy kis „kiegészítő” reményében. Ismerős?

Egy másik szituáció, amikor az ember annyira megkedveli az előírt diétás ételeket, hogy úgy gondolja, a jóból nem árthat meg a sok, hiszen egészséges, akkor ne is hizlal. Pedig túlzott mennyiség az egészséges ételekből ugyanúgy hizlalnak.

Akárhogy is legyen, ha képtelen vagy parancsolni étvágyadnak, rövid és hosszú távon is negatív eredményekhez tapasztalhatsz magadon. A következő 6 módszer segít az étvágyadat beszabályozni. Természetesen ezeket is érdemes külön-külön kipróbálnod, hogy megtaláld a számodra leghatékonyabbat – és ami a legfontosabb:  ezeket sem szabad túlzásba vinni!

 

Étvágy szabályozás 1. tipp: Egyél lassabban!

Miután lenyelsz egy falat ételt, csak egy kis idő múlva érzed majd, hogy kezdesz jól lakni. Ez az idő lehet akár 10 vagy 30 perc is. Ennek köszönhetően gyakran jóval többet eszünk, mint amennyire szükségünk lenne. Minél gyorsabban eszel, annál többet fogyasztasz el, mert a jóllakottság érzését későn érzed.

A megoldás: ne rohanj az evéssel!  Ha megfelelően megrágod az ételt, azzal időt adsz, hogy a gyomrod és az agyad összhangba kerüljenek. Ráadásul az ízeket is tovább élvezheted! Ami még fontos: evés közben ne nyomkodd a telefont, ne trécselj, ne menet közben egyél; szánj időt rá, ülj le nyugodtan és fogyaszd el az ételt sietés és más tevékenységek nélkül.

 

Étvágy szabályozás 2. tipp: Ecet és fahéj

Szeretnéd ízletesebbé tenni az ételeket és a kalóriaszegény italokat? Búcsúzz el a cukortól – számos fűszer és egyéb természetes ízfokozó létezik, amikkel nem csak finomabbá, de egészségesebbé is teheted a fogásokat. Az ecet segít az anyagcsere lelassításában, továbbá sokkal ízletesebbé teszi a salátákat, szószokat és különböző zöldségekhez is kiválóan alkalmazható anélkül, hogy rengeteg kalóriát adnál az ételekhez.

Az édes, meleg illatokat és aromákat a fahéj garantálja – kávé, gyümölcsturmixok, chili, rizs köretek, édességek – amit csak el tudsz képzelni. Az ecethez hasonlóan a fahéj is lelassítja az ételek megemésztésének folyamatát, így szintén segít a jóllakottság érzésének fenntartásában.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: