Hírek

Ha az 5 dologból egyet tapasztalsz magadon, irány az orvos! – A bőrrák tünetei

Még mindig tombol a nyár, nagy hőségek vannak, a nap pedig ezerrel süt. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a bőrünk védelmére. A melanóma a bőrrák legveszélyesebb típusa, ezért nem árt figyelni az elváltozásokra a testünkön. A bőrrák az egyik legkönnyebben észrevehető, és a leggyakoribb daganattípus. Ha időben van észrevéve, sűrűn járunk szűrővizgyálatokra, könnyen megelőzhető a baj. Ne csak akkor menjünk el bőrgyógyászati vizgyálatra, ha már nagy a baj.

Mik azok az esetek, amikor már nagyon sürgős ellátogatni orvoshoz?

 

És mi is az a melanóma?
Magyarországon évente közel 3000 melanómás beteget diagnosztizálnak, és naponta meghal egy ember az elváltozás miatt, ami a belső szervekben, a tüdőben és a májban is tud áttéteket képezni. A melanóma vagy melanoma malignum bőrdaganatról sokáig azt hitték, hogy egy már meglévő anyajegyből alakul ki, de egy 38 korábbi tanulmány eredményeit összefoglaló kutatás szerint ez csak a megbetegedések 30 százalékára igazak, az esetek többségében pedig egy új, addig érintetlen területen jelennek meg az elváltozások.

A bőrrák kialakulásának kockázatát nagyban növeli a túlzásba vitt, és nem megfelelő napozás, ráadásul az UV-A és UV-B sugárzás mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a bőrt károsító napégés hatása is elraktározódik és összeadódik, vagyis minden egyes leégéssel a bőrrák kockázata is nő.

A melanóma elleni harcban a megelőzés mellett fontos szerepe van az időnek is: minél hamarabb veszik észre és kezelik a rosszindulatú bőrelváltozást, annál hatékonyabb és sikeresebb az orvosi beavatkozás. Ezért jó, ha a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzések mellett te is gyakran végignézed a tested, és ha egy anyajegyed az alábbi tünetek valamelyikét mutatja, akkor azonnal kérsz egy időpontot a bőrgyógyászaton.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: