Edzés

A fizikai és mentális egészséged veszélyezteted, ha nem mozogsz – Mennyit, mikor, hogyan?

Young woman practicing yoga in a urban background

A szellemi képességre, a test állóképességének fejlesztésére, a fizikai állapotra és úgy általában az egész testre a mozgás kifejezetten jótékony hatással van! Ezt tudjuk! Azt viszont már nem, hogy mennyi időt kell erre szánni a nap érdemi részéből, hogy a hatást valóban érezhessük.

Mennyi, mikor és hogyan?

Kutatásokat számtalan témában olvashatunk, számtalan forrásból. Mi is arra voltunk kíváncsiak, milyen eredmények születtek erről, és a kutatók hogyan vélekednek az eredmények kapcsán.

Egy ilyen kutatásból derült ki az is, hogy pontosan hányszor és mennyi ideig kell edzeni ahhoz, hogy átéld a pozitív mentális hatásokat.

Ilyen hatás az is, hogy a rendszeresen sportoló embereknek pontosan fele annyi rossz közérzettel és rossz kedvvel telt napja van, mint lustább társainknak.

Kevesebb a lehangolt órák száma, kevesebb a fáradt és kialvatlan ember, így jóval hatékonyabbak és vidámabbak is. Tehát általában a mentális egészségük sokkal jobb.

Mennyi az az idő, melynek segítségével ez a hatás elérhető?

Az orvosok úgy vélik, heti 4-szer nagyjából 45 percet kell ahhoz edzeni, hogy ezen csoportba kategorizálhassuk magunkat és átélhessük a mentális egészség érzését.

Azt is javasolják, hogy ez a sportolási idő ne feltétlenül egyféle sportból álljon.

Egy intenzív séta, a rendszeres futás, talán még egy 1-2 napos konditermi edzés, és máris összeadódik a sportolással telt percek száma. Vagy mondjuk egy könnyed jóga? Felfrissíti a testet és a lelket.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: