Diéta & Fogyás

Vérnyomás problémáid vannak? Ezek az ételek óriási veszélyt jelentenek az egészségedre!

Gyors fogyás

A vérnyomás alapesetben természetes módon emelkedik és süllyed, de a tartós megnövekedett állapot, vagyis a magas vérnyomás károsíthatja a szívünket, a vesénket, sőt akár az agyunkat is.

Az ember nem is gondolná, mennyi élelmiszer okoz további gondokat és úgy fogyasztja őket, mintha teljesen ártalmatlanok lennének szervezetére.

Mi összeszedtünk pár olyan ételt, melyet jó, ha kerül az ember ilyen problémák esetén.

Kevesebbet a füstölt húsokból!

A szalonna, sonka, szalámi szintén nátriumbomba! Fogyasszunk helyettük inkább friss baromfihúst, disznóhúst, halat.

Bár csábító a húsok pikáns íze, ne feledjük, hogy minden egyes falat tovább nehezíti az amúgy is leterhelt szervezetünk működését!

Mértékkel bár ezt is lehet, figyeljünk rá, hogy ezeken a napokon más adalékanyagos élelmiszert ne fogyasszunk!

Mustár, ketchup, majonéz…avagy az ízesített szószok

Ezekben a tubusban kapható szószokban nagyjából 300-400 mg nátrium van, evőkanalanként. Jó tudni, hogy a napi max. ajánlott mennyiség 2300 mg. Ha már ezzel elhasználjuk a lehetőségek nagy részét és nem számolunk a többi étel nátrium tartalmával, könnyen átbillenhet a mérleg rossz irányba.

Inkább főzzünk magunknak a paradicsomszószt, készítsünk tartármártást, vagy házi majonézt, kevés sóval, ha pedig étteremben eszünk, válasszunk valamilyen más ízesítőt.

Mogyoró- és magvajak

Ezek az élelmiszerek ugyan bővelkednek remek tápanyagokban, nátrium tartalmuk sajnos nem nevezhető elenyészőnek.

Egyetlen adag 130-160 mg nátriumot tartalmaz. Törekedjünk olyan magvak és vajak megvásárlására, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat, különböző só-és ízesítő összetevőket. A címkéket olvasva könnyen szemezgethetünk a termékek között.

Gabonapelyhek

Bár azt gondoljuk elnevezésük miatt, hogy egészségesek, egyáltalán nem azok. A polcon található, számtalan márkával fémjelzett termékek tele vannak cukorral, édesítőszerrel, színezékkel, nem utolsó sorban rengeteg sóval. Többen gondolják azt, hogy ezek az egészséges életmód részei, és: „Mi csak gabonapelyhet reggeliztünk!”, kevés károsabb étel van a dobozos pelyheknél.

Válasszunk helyettük inkább a teljesen natúr zabpelyhet.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: