Diéta & Fogyás

A tartós fogyás titka – Hogy a megingások ellenére se kelljen a jojó-effektustól tartanod

A diéta, a fogyás napjainkban központi téma sokak számára. Vannak a szerencsés testalkatúak, akiket talán csak az ötvenes éveiket követően foglalkoztat ez a kérdés, de a legtöbb ember számára a normál testalkat megtartása nem kis nehézséget okoz.

Az életmódunk sokszor a fogyás legnagyobb ellensége

Az életmódunk sem segít minket sok esetben az ideális testsúly elérésében, megtartásában, de egy betegség, a mindennapi stressz, vagy a napi rutin, amiből nehéz kiszakadni, mind gátolhat minket abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és elégedetten – vagy legalábbis ne bosszúsan – nézhessünk a tükörbe.

Az első feladatod: az ÉSZSZERŰ cél

A cél mindenekelőtt az észszerű fogyás kell, hogy legyen: ez pedig ideálisan hetente 0,5, de maximum 1,3 kg-os súlyveszteség. Persze mindez függ attól is, hogy honnan indulunk; ha nagy a túlsúly, akkor az első időszakban több lesz a leadott kilók száma is, de akkor is tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét, ne akarjunk gyors eredményt! A túlontúl drasztikus fogyás nem lesz jó hatással a szervezetünkre, és ahol nyerünk a vámon, ott veszítünk a réven: fáradtság, izomvesztés, hajhullás, menstruációs ciklus borulása, hiánybetegségek kialakulása lehet az ár.

Az, hogy mennyi kalóriát tudunk elégetni, három pilléren nyugszik: az alapanyagcserén(ami a szervezet energiafelhasználása nyugalmi állapotban), a mozgással történő energiafelhasználáson, valamint étkezésünket követően az emésztéshez szükséges energiamennyiségen.

Mások vagyunk, így testünk igényei is eltérnek

Mivel különbözőek vagyunk, különféle mértékben fog alakulni a súlyveszteségünk is, nézzük tehát, hogy mik befolyásolják a fogyásunk mértékét.

A korunk előrehaladtával csökken az izomtömegünk, ezért kevesebb energiára van szüksége a testünknek, és ebbe még beleszól a nemünk is, hiszen a nőknek alapból kevesebb az izomtömege, tehát nekik még kevesebb energiára van szükségük, mint a hasonló korú férfiaknak.

Nagyon fontos, hogy milyen táplálékkal juttatjuk be a szükséges kalóriákat a szervezetünkbe: sok folyadékot, lehetőleg vizet, minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonákat, sovány fehérjeforrásokat fogyasszunk!

A tartós és sikeres fogyásnak van még egy-két kritikus pontja! Lapozz a következő oldalra, és tudd meg, mi az!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: