Táplálkozás

Az 5 legjobb szénhidrátforrás a vágyott alak eléréséhez

1. Bab, lencse és más hüvelyesek

A bab és a lencse legyen az első számú választásod, ha a megfelelőformád érdekében „jó” szénhidrátot akarsz fogyasztani. A hüvelyesek tele vannak rosttal, fehérjével és számtalan formában kaphatóak (fehér, vörös, pinto bab, vesebab, vajbab, zöldbab, stb.), így kevésbé is unod meg őket és annyit ehetsz belőlük amennyi jólesik. A magas rost és fehérjetartalom miatt célszerű naponta legalább egyszer fogyasztani őket és vacsorára is inkább ezekből fogyassz a fehérje mellé és meglátod, az eredmény nem marad el.

+ A ráadás

A barna rizsről – mint glutén mentes keményítőforrás – már írtunk hosszasan , de szintén glutén mentes a hajdina és a köles is. Persze sem a barna rizs, sem a hajdina nem fogyasztható korlátlanul, hisz magas a keményítőtartalmuk, de mivel glutén mentesek, a belőlük készülő tészta például sokkal jobb, mint hagyományos társaik. A hajdina B1-, B2-, C-, és E-vitaminban valamint fehérjében is gazdag, emellett cinket, rezet, mangánt, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterin-szintre és a vérnyomásra, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztést is támogatja. Ha glutén mentes tésztát keresel, akkor semmiképp se a kukoricás verziókat válaszd, hanem hajdina vagy barna rizslisztből készülteket.

Szénhidrátot tehát lehetőleg a fentiek közül válassz (a kiemelten fontos zöld zöldségek mellett), ma már mindegyik kapható itthon is, számtalan formában, márkában. A többit pedig hagyd a csaló napra, amikor jobban elengeded magad, és amikor – a szigorú edzéseket és étrendet követően – megeheted a jól megérdemelt pizzádat is.

 

Forrás: rizsfeherje.hu

Ez is érdekelhet: