Szeretnél egy olyan finom, édes, mégis cukormenetes süteményt, amit még sütni sem kell? Próbáld ki a szezon egyik legfinomabb gyümölcséből, a fügéből készült nyers desszertet, amelyet akár az ünnepi asztalnál is kínálhatsz a vendégeknek.
Cukormentes fügés-kókuszos sütemény recept
Hozzávalók:
A fügés alaphoz:
3/4 bögre dió
3 ek kókuszreszelék
1 ek lenmag (lehet pehely, vagy liszt is)
1/2 bögre aszalt füge, levágva a kemény tetejét, kettévágva
1/2 bögre datolya (natúr, glukózszirup mentes)
1 ek víz
1 tk fahéj
Egy aprítóba tesszük, a hozzávalókat és lassan, alacsony fokozaton kezdjük, és addig tartson, míg formázható ragadós masszát kapunk.
Ezt lenyomkodjuk, egy kenyérforma vagy egy keskenyebb szilikonforma aljába (pl. egy 10cm x 20cm-es formába ) Egyenletesen oszlassuk el, nyomkodjuk le a kezünkkel, és simítsuk bele a formába. Ha a forma nem szilikonos és ragadhat, akkor béleljük ki előtte sütőpapírral. Ha kész, tegyük be a hűtőbe és kezdjünk hozzá a krémhez
Kókuszkrém:
1/2 bögre kesudió (előtte beáztatom minimum fél órára)
1/2 bögre sűrű kókuszkrém
3-4 ek kókuszreszelék
vanília
2-3 ek növényi édesítő, bármilyen természetes szirup, nyírfacukor vagy méz is lehet
A kesudiót kihagyhatjuk, ez esetben kókuszolajat (nyers) kellene használnunk.
Először a kesudiót teszem az aprítógépbe, majd amikor már kezd krémesedni, hozzáadom a kókuszkrémet és az édesítőt, végül a vaníliát, kókuszreszeléket és addig turmixolom, míg habos,selymes, krémes lesz.
Kivesszük az alapot a hűtőből, rákanalazzuk a kókuszkrémet, eloszlatjuk egyenletesen és visszatesszük a hűtőbe 2 óra hosszára, míg a süti összeáll. Ha eltelt az idő, tetejét friss fügével dekorálhatjuk.