Még a legkalóriadúsabb magyar fogásokat is pillanatok alatt egészségesebbé lehet varázsolni. Az egészséges életmód ugyanis nem kell hogy íztelen legyen! Sőt, a gulyáslevest, a túrós csuszát vagy éppen a töltött káposztát sem kell száműzni az étkezésükből!
Töltött káposzta recept / kicsit másképp
Hozzávalók
8 db édeskáposzta levél
30 dkg darált hús
6 dkg köles nyersen
15 dkg petrezselyemgyökér
1 db kápia paprika
15 dkg sárgarépa
1 db tojás
1 cs petrezselyemzöld
só
frissen őrölt bors
Mártás:
30 dkg zellergumó
20 dkg petrezselyemgyökér
10 levél friss bazsalikom
1 db újhagyma
só
frissen őrölt bors
1 kg paradicsom vagy 6 dl paradicsomlé
Elkészítése:
Elkészítem a tölteléket: a húshoz ledarálom a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, és egy kevés kápia paprikát. Főzök egy kevés kölest 1 rész köles, két rész sós víz arányban, és azt is hozzákeverem a töltelékhez. A tojást belegyúrva szépen összeáll a töltelék. Sóval, frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Betekerem a káposztalevelekbe.
A reszelt zellert és petrezselyemgyökeret lepirítom, hogy megkaramellizálódjon: emiatt lesz édeskés a mártás. Kevés vizet öntök hozzá a pirítás után, és puhára gőzölöm. Ezután a turmixba teszem egy újhagyma vagy egy fél vöröshagyma társaságában. Sózom és borsozom. Hozzáöntöm a friss paradicsomlevet vagy a hámozott paradicsomot és összeturmixolom. Újfent ízesítem sóval és borssal, illetve friss bazsalikommal.
Az elkészült krémes paradicsomszószt egy lábosba öntöm és a betöltött paprikákat belerendezem. Takarékon, mintha húslevest főznék, fedő alatt, időnként megmozgatva, nehogy leégjen, 40-50 perc alatt készre főzöm.
? Kellemes karácsonyi készülődést kívánunk! ?