
Rendszeres, kiegyensúlyozott, mértékletes, vitamindús, zöldségek és gyümölcsök, ásványi anyagok és nyomelemek, többször kevesebb, stb, stb. Ezeket biztos mindenki kívülről fújja, de egy valamiről nem esik olyan gyakran említés: a helyes kombinációról! Hisz az is éppolyan fontos, hogy mit mivel eszünk, hogyan társítjuk a különböző összetételű élelmiszereket.
Mi történik tulajdonképpen a gyomorban?
Amikor a táplálék a gyomorba kerül, annak milyenségétől függően választódnak ki az emésztőenzimek és állítódik be ezek savassága – hogy a gyomortartalom teljesen meg tudjon emésztődni. Ha a gyomorba egyszerre két olyan tápanyag kerül, amelynek emésztéséhez más-más összetételű és kémhatású emésztőnedv szükséges, akkor egyik sem fog teljes mértékben megemésztődni.
A gyomortartalom félig emésztetlenül érkezik a vékonybélbe, ahol erjedésnek és rothadásnak indul. Az eredmény pedig az, hogy az ebből felszabaduló méreganyagok felhalmozódnak a bélrendszerben és jelentősen megterhelik a belső szerveket is (máj, hasnyálmirigy, vese, stb). Ennek következtében pedig idővel krónikus betegségek alakulnak majd ki.
Bármilyen bio- és egészséges élelmiszert használhatunk, ha nem tudjuk helyesen kombinálni őket. Az alábbi táblázat kis útmutatóként szolgál etéren:
Optimális társítás esetén az emésztés teljes lesz, így nem terhelődik meg az emésztőrendszer. Semleges társítással a gyomor megbirkózik, de tartós fogyasztásnál problémákat okozhat. A táblázatban NEM-mel jelölt kombinációk igen egészségtelenek, noha sokunk étrendjében szerepel a sült krumpli-rántott hús kombó illetve csirkepaprikás csigatészta házasítás. Ezeknél az eseteknél gyakran előfordulhat puffadás, hasmenés vagy székrekedés.
A cikk a következő oldalon folytatódik: