Táplálkozás

Egy zöld por, amit a NASA is alkalmaz – segíti a fogyást, rendbe teszi a koleszterint 

Ráadásul még a vércukrot is szabályozza! A spirulina algákról lesz szó, melyeket még az asztronauták is alkalmaznak. Másnéven kékmoszatnak is nevezzük ezeket a mikroorganizmusokat. Pontosan úgy fotoszintetizálnak, mint a növények és extrém egészséges a fogyasztásuk. A köztudatba akkor robbantak be igazán, amikor a NASA is fantáziát látott bennük és elkezdett kísérleteket végezni velük. 

Méltán nevezik super foodnak hiszen telis-tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen mikrotápanyagokkal és ásványianyagokkal. Egyetlen teáskanálnyi szárított algaporban 4 gramm fehérje, emellett rengeteg B1-, B2-, B3-vitamin, vas és réz van, és mindössze 20 kalóriát tartalmaz. A zöld színét alapvetően a klorofillnak köszönheti, amely méregtelenítő hatásáról ismert. Omega 3 zsírsavakat is tartalmaz. A spirulina az egyik legtápanyaggazdagabb étel a bolygón ha grammarányosan vizsgáljuk. Naponta 1-3 gramm fogyasztását szokás ajánlani naponta. 

Hogyan fogyaszt a spirulina? 

Ez a szuper étel sem csodaszer, ami mindenféle meló nélkül lekapja rólad a zsírt. Viszont nagyon kevés kalória kíséretében képes rengeteg rostot és fehérjét juttatni a szervezetbe, ezért igen hatékony étvágycsökkentő.  

Állatkísérletek tanúsága szerint a spirulina alga jelentősen csökkenti a vércukorszintet, ami közvetlenül is segíti a fogyást. Ez a benne található omega-3 zsírsavaknak és a GLA-nak köszönhető. Bár embereken eddig csak rövid távú és kis hatókörű kutatások tesztelték a hatását, egy két hónapos, 25 cukorbeteg ember körében végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 2 gramm spirulina jelentősen csökkentette a vércukorszintet. 

Ugyanez az adagolás elég volt ahhoz, hogy az algapor csökkentse az egészségre káros, LDL-koleszterin, és növelje a rá jótékony hatású, HDL-koleszterin szintjét is. Az LDL-koleszterin azért számít károsnak, mert ha nagy mennyiségben van jelen, a felesleg belőle lerakódik az artériák falára, és gátolja a véráramlást, ami egy egész sor egészségügyi problémát okozhat, ezzel szemben az LDL-koleszterin eltávolítja a felesleget, ami a májba kerülve lebomlik. 

Azok számára is jó segítséget jelenthet ez az étrend-kiegészítő, akik rendszeresen edzenek, ugyanis az algapor növeli a teljesítményt és az izomerőt. Tanulmányok igazolják, hogy csökkenti az izmok oxidatív sérüléseit, és jelentősen kitolja azt az időt, amennyi alatt a sportoló kimerül. 

Még nincs vége! Milyen formában ajánlott a fogyasztása? lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: