Egészséges ebéd és vacsora tippekTáplálkozás

Fogyókúrás főzelékek – avagy így sűríts liszt nélkül.

A főzelék a magyar konyha egyik legegészségesebb étele lehetne, amennyiben nem liszttel sűrítenénk. Szerencsére ez a hagyományos elkészítési mód egyre inkább háttérbe szorul, köszönhetően egyrészt az egészségre való nagyobb odafigyelésnek, másrészt annak a gasztroforradalomnak, ami a hazai gasztronómiában is évek óta zajlik már.

A liszt ugyanis nemcsak egészségtelen, de nagyobb mennyiségben az ételek ízét is megváltoztatja, átveszi más alapanyagok felett az uralmat. A főzelék lényege pedig éppen a zöldség. Ha eldöntötted, hogy ezentúl mellőzni szeretnéd a lisztet, mert gluténérzékeny vagy, vagy egyszerűen szeretnél jobban odafigyelni magadra, a következő tippekkel segítünk, hogy a főzelék továbbra is az étrended része maradhasson!

Használd hozzá a főzelék saját alapanyagát!

A legegyszerűbb módszer, ami mindenféle liszttől mentes, nemcsak a fehértől, de a gluténmentes, alternatív változatoktól is. Ha a zöldség már puhára főtt, az egyharmad részét vedd ki és pépesítsd, majd öntsd vissza az edénybe. Ha nem találod elég krémesnek, néhány kanál tejföllel vagy natúr joghurttal selymesebbé teheted.

Sűrítsd burgonyával!

Ha a főzeléket nehéz lenne a saját alapanyagával sűríteni, kockázz fel 1-2 burgonyát és főzd bele a főzelékbe. A kevergetés miatt a megfőtt burgonyák széttöredeznek és szinte eltűnnek a főzelékben. Csak onnan fogod tudni, hogy benne vannak, hogy a lé sűrűbbé vált. A legjobb ezt a módszert olyan főzelékeknél alkalmazni, melyekbe eleve teszünk burgonyát, mint pl. a kelkáposzta- vagy a krumplifőzelék.

Vesd be a burgonyapelyhet!

Egyre több rajongója van a burgonyapehelynek, hiszen kifogástalanul lehet vele sűríteni a szószokat, főzelékeket. Turmixold le a főzelék egyharmadát és fokozatosan adagold hozzá a burgonyapelyhet. Forralj rajta egyet, és ha úgy látod, még nem elég sűrű, keverj bele még egy kanállal és várd meg, hogy feloldódjon és felforrjon.

Nincs vége! Lapozz.

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: