Táplálkozás

Imádod a sajtot? Jó hírünk van: nem is akármilyen hatással van a szervezetedre!

Sour cream, milk, cheese, yogurt and butter

A sajt nem csak finom, hanem egészséges is, és érdemes belőle minden nap fogyasztanunk, különösen most, amikor a napsütés hiánya miatt a szükségesnél jóval kevesebb jut a szervezetünkbe a nélkülözhetetlen vitaminból.

Sour cream, milk, cheese, yogurt and butter

Vitaminok a sajtban

A sajtok, a D-vitamin mellett, B12- és K-vitamint is tartalmaznak: előbbi a vörösvérsejtek képzését segíti elő, utóbbi pedig a máj méregtelenítő hatását fokozza.

A sajtfogyasztással az izmok építéséhez szükséges fehérjét, és a csontjaink épségéhez hozzájáruló kalciumot is beviszünk a szervezetünkbe.

Egyvalamire figyeljünk csak: a mértékletességre. Ha ugyanis túlzásba visszük a sajtevést, akkor hizlalhat, magas kalória- és zsírtartalma révén.

Változatosan illeszthető az étrendünkbe, zöldségekkel, de akár almával párosítva, szendvicsfeltétként, és saláták összetevőjeként is finom.

French toast roll-up recept

Ha pedig valami különlegesebb sajtos harapnivalóra vágysz, próbáld ki a „french toast roll-up” elnevezésű finomságot, ami igazából egy sajtos-sonkás feltekert bundás szendvics vajon átpirítva. Jól, hangzik, ugye?

Nem kell hozzá más, mint néhány szelet toast kenyér, szeletelt sonka és sajt, tojás, valamint némi vaj a sütéshez. 

1.A szendvicskenyerek széleit vágd le, sodrófával kicsit lapítsd ki mindegyiket, majd tegyél rá a toasthoz illeszkedő nagyságú sonkát és sajtot.

2. Így szimplán vagy még egy szelet kenyeret rátéve duplaszendvicsként tekerd fel és rögzítsd fogpiszkálóval. 

3. Ha megvagy, a bundás kenyérhez hasonló módon mártsd bele a némi tejet és sót tartalmazó felvert tojásba. 

4. Egy serpenyőben olvassz fel egy kevés vajat, majd a toast roll-up minden oldalát pirítsd meg körülbelül 1 percig. Rendkívül finom és tápanyagdús reggelit kapsz végeredményül!

Ez is érdekelhet: