A sajt nem csak finom, hanem egészséges is, és érdemes belőle minden nap fogyasztanunk, különösen most, amikor a napsütés hiánya miatt a szükségesnél jóval kevesebb jut a szervezetünkbe a nélkülözhetetlen vitaminból.
Vitaminok a sajtban
A sajtok, a D-vitamin mellett, B12- és K-vitamint is tartalmaznak: előbbi a vörösvérsejtek képzését segíti elő, utóbbi pedig a máj méregtelenítő hatását fokozza.
A sajtfogyasztással az izmok építéséhez szükséges fehérjét, és a csontjaink épségéhez hozzájáruló kalciumot is beviszünk a szervezetünkbe.
Egyvalamire figyeljünk csak: a mértékletességre. Ha ugyanis túlzásba visszük a sajtevést, akkor hizlalhat, magas kalória- és zsírtartalma révén.
Változatosan illeszthető az étrendünkbe, zöldségekkel, de akár almával párosítva, szendvicsfeltétként, és saláták összetevőjeként is finom.
French toast roll-up recept
Ha pedig valami különlegesebb sajtos harapnivalóra vágysz, próbáld ki a „french toast roll-up” elnevezésű finomságot, ami igazából egy sajtos-sonkás feltekert bundás szendvics vajon átpirítva. Jól, hangzik, ugye?
Nem kell hozzá más, mint néhány szelet toast kenyér, szeletelt sonka és sajt, tojás, valamint némi vaj a sütéshez.
1.A szendvicskenyerek széleit vágd le, sodrófával kicsit lapítsd ki mindegyiket, majd tegyél rá a toasthoz illeszkedő nagyságú sonkát és sajtot.
2. Így szimplán vagy még egy szelet kenyeret rátéve duplaszendvicsként tekerd fel és rögzítsd fogpiszkálóval.
3. Ha megvagy, a bundás kenyérhez hasonló módon mártsd bele a némi tejet és sót tartalmazó felvert tojásba.
4. Egy serpenyőben olvassz fel egy kevés vajat, majd a toast roll-up minden oldalát pirítsd meg körülbelül 1 percig. Rendkívül finom és tápanyagdús reggelit kapsz végeredményül!