Diéta & Fogyás

Ha soha nem sikerül tartani a fogyókúrát – Íme az orvos tanácsai a jojó-effektus ellen

A fogyókúrázók egyik legnagyobb ellensége kétségtelenül a jojó-effektus, és az életmódváltásba való belebukás újra és újra. A legtöbben néhány napig, vagy akár hétig szépen tartják magukat a szabályokhoz, majd jön a kísértés, és csalni kezdenek a diétában. Ez a rendszertelen étkezés bizony jojó-effektushoz vezet.

Mi is az a jojó-effektus?

A jójó-effektus a fogyókúrával leadott kilók – vagy azok többszörösének – visszaszedését jelenti. A szigorú diétát tartva sikerül megszabadulnunk a feleslegünk egy részétől, majd visszatérünk a korábbi étrendünkhöz, amiből értelemszerűen az következik, hogy visszaszedjük magunkra a leadott kilókat. Felborul az anyagcserénk, így hajlamosabbak leszünk a hízásra, és nehezebben megy majd a fogyás.

 

Ez egy igazi ördögi kör

A nem megfelelő diéták miatt sajnos rengetegen küzdenek a fogyás és a jojó-effektus folyamatos problémáival. Pláne akkor, ha még a pillanatok alatt óriási fogyást ígérő csodadiétáknak is bedőlnek. Senkinek sem célja, hogy minden harmadik hónapban elmondhassa, hogy már X kilótól megszabadult, majd néhány héttel később annak a duplájával gyarapodott a súlya. Arról kell gondoskodnunk, hogy amikor elértük a célunkat, őrizzük is meg az új formánkat. 

 

A helytelen diéták és a jojó-effektus egészségünkre is káros hatással vannak

A helytelen táplálkozás, az anyagcsere felborulása és a jojó-effektus bizony rengeteg egészségügyi kockázatot hordoz az inzulinrezisztenciától a cukorbetegségen át a magas koleszterinszintig. A folyamatos rossz közérzetről és levertségről, amit az állandó kudarc eredményez, nem is beszélve. Hogy mit ajánl az orvos, az a következő oldalon kiderül!

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: