Hírek

Hivatalosan is jobb a sprint, mint a kocogás!

Track athlete exploding out of the starting blocks

Sokszor mondtuk már, hogy a magas intenzitású, rövidebb ideig tartó edzés sokkal hatásosabb, mint az alacsony intenzitású, monoton, órákig tartó edzések. Itt egy újabb bizonyíték a magas intenzitás mellett!

HIIT!

Az emberekből még mindig nem lehet kiverni azt a felfogást, hogy a kardió edzés nem azonos a végtelenül hosszú, monoton, kis intenzitású futópados megoldással. Történik ez attól függetlenül, hogy a sportorvosok, de még a kardiológusok is sorra publikálják tanulmányaikat, hogy nem kellene félni a nagy intenzitású kardiótól. Az egyik ilyen kutatás tavaly szeptember 5-én került leközlésre Dr. Stuart Gary által, amiben ismét bebizonyították klinikai körülmények között, hogy a nagy intenzitású kardió hatékonyabb és egészségesebb!

Az Aberdeeni Egyetem (Skócia) végzett egy kísérletet, amiben azt vizsgálták, hogy miként hat a hagyományos és az ultra intenzív kardió a szervezetre. Bár korábban is készült számos ilyen jellegű tanulmány, azonban a mostani lett az egyik legátfogóbb.
Az volt a feltevésük, hogy a gyorsasági mozgások – mint a sprintfutások – minden szempontból hatékonyabbak. Nem csak jobb hatással lesznek az anyagcserére, hanem a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázat is csökkenthetik – mivel a nagy intenzitású, de rövid ideig tartó terhelésnek (edzéseknek) kitett test jobban bánik el akár a telített zsírokban gazdag étrenddel is.

 

Kocogás vs. sprint

A tesztprogram során mindössze két és fél perc határterhelést használtak, szemben a napi fél óra kocogással. A gyakorlatban ez konkrétan úgy nézett ki, hogy 5×30 mp maximális intenzitású sprintet végeztettek az alanyokkal, köztük 4 perces pihenőszakaszok beiktatásával. A másik csoport 30 perces, moderált intenzitású kocogást végzett. A kardió edzést követően mindkét tesztcsoportot szépen beterelték a kajáldába, és telített zsírokban gazdag ételeket etettek velük.

 

Az eredmény megdöbbentő volt!… >>>

 

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: