Táplálkozás

Kalóriacsökkentő konyhatippek, hogy könnyebben menjen a fogyás

Fresh vegetables sit on the shelves of the commissary during the Healthy Lifestyles event held May 26, 2017 at Sagamihara Family Housing Area Commissary. (U.S. Army photo by Honey Nixon)

A zöldségek és a gyümölcsök részei a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásnak. Alkalmasak többet között térfogatnövelőnek és eltelítenek úgy, hogy nem hizlalnak. A gyümölcsökkel azért csak csínnyán, inkább zöldségekben gondolkodjuk, ha fogyni akarunk.

Fogyás és a bűvös kalóriák

Mindennek a kulcsa a kalóriadeficit, tehát kevesebb kalóriát kell enned, mint amennyit a szervezeted felhasznál. De csak ésszel! A túl kevés étel többet árt, mint használ!

Kiváló kalóriacsökkentő módszer, ha megpróbálod helyettesíteni a magasabb energiatartalmú ételeket alacsony energiatartalmú gyümölcsökkel és zöldségekkel. A sok rostot és vizet tartalmazó gyümölcsök és zöldségek növelik az ételek térfogatát, így a látszatra azonos mennyiségű élelmiszerek lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Kedvenc ételeid csökkentett kalóriatartalommal

Minden étkezés előtt vess egy pillantást a tányérodra: zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona foglalja el a nagyobb részt? Ha nem, cserélj bátran: a fehér lisztből készült tésztát helyettesítse spárgával, a rizst párolt brokkolival, a tésztát zöldbabbal – vagy más zöldségekkel. Ez csökkented a kalóriák számát anélkül, hogy az étel mennyiségét csökkentenéd. Vigyázat! A tányér mérete ne változzon: a normál méretű lapostányérból ne legyen egy kisebb méretű tál csak azért, hogy „elférjen a sok zöldség”, hiszen a zöldségek és gyümölcsök is tartalmaznak kalóriát. A naponta elfogyasztott összes kalóriamennyiség számít akkor is, ha jó része gyümölcsből és zöldségből származik. A hangsúly a helyettesítésen van: ha ugyanúgy étkezel, mint korábban, és ehhez még több zöldséget és gyümölcsöt eszel, nagy eséllyel hízni fogsz. 
Főzési tippek a következő oldalon. Lapozz!

A cikk a következő oldalon folytatódik:

Ez is érdekelhet: