Táplálkozás

Kalóriacsökkentő konyhatippek, hogy könnyebben menjen a fogyás

Fresh vegetables sit on the shelves of the commissary during the Healthy Lifestyles event held May 26, 2017 at Sagamihara Family Housing Area Commissary. (U.S. Army photo by Honey Nixon)

Főzési tippek

Reggeli: 2 tojásból omlett, 1 szelet teljes kiőrlésű korpás kenyér, 1 csésze tejeskávé vagy 1 csésze zöld tea

 

KALÓRIACSÖKKENTŐ TIPP A REGGELIHEZ:

Adj az omletthez spenótot, hagymát, gombát. A sok zöldség növeli a mennyiséget, és fokozza az ízeket, így bátran elhagyhatod a kenyeret.

Ebéd: Roston sült pulykamell, barna rizs, vegyes zöldsaláta

 

KALÓRIACSÖKKENTŐ TIPP AZ EBÉDHEZ:

A rizst fele mennyiségét cseréld le párolt zöldségekre. A zöldségek telítettségérzést okoznak, és nem fog hiányozni az extra kalória.

 

Vacsora: Paradicsomos tészta

 

KALÓRIACSÖKKENTŐ TIPP A VACSORÁHOZ:

A tészta egy részét helyettesítsd zöldséghámozóval felszeletelt cukkinire.

 

NASSOLÁS

Az egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend követése nem jelent éhezést: a főétkezéseken túl engedélyezett napi kétszeri „kisétkezés”, ha úgy tetszik, nassolás. Ha zöldségek és gyümölcsök közül választasz, könnyen betarthatod a szabályt, miszerint ezek az étkezések csak 100 kalóriát tartalmazzanak.

 

Körülbelül 100 kalória vagy kevesebb:

 

1 közepes méretű alma (72 kalória)

 

1 közepes méretű banán (105 kalória)

 

1 csésze párolt zöldbab (44 kalória)

 

1 csésze áfonya (83 kalória)

 

1 csésze szőlő (100 kalória)

 

1 csésze apróra vágott sárgarépa (45 kalória)

 

1 csésze apróra vágott brokkoli (30 kalória)

 

1 csésze apróra vágott paprika (30 kalória)

 

2 evőkanál humusz (46 kalória)

 

TOVÁBBI KALÓRIACSÖKKENTŐ TANÁCSOK

A zöldségeket és gyümölcsöket lehetőség szerint frissen fogyaszd. A konzervek, fagyasztott termékek közül azokat válaszd, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, szirupot, mártást, hiszen így kalóriatartalmuk jelentősen megnő!

A zöldségeket legjobb párolni. Az elkészítéshez ne használj zsiradékot, fűszereket viszont annál inkább!

Az aszalt gyümölcsöknél vedd figyelembe, hogy a kalóriatartalmuk magasabb, mint ugyanannyi friss gyümölcsé: például egy negyedcsészényi mazsola kalóriatartalma egycsészényi friss szőlő kalóriatartalmával egyezik meg.

Ez is érdekelhet: