
A ketogén diéta egy olyan étrend, amelynek során nagyon alacsony szénhidrátbevitelre, mindemellett pedig magas fehérje- és zsírtartalmú ételek fogyasztására törekszünk. A lényege, hogy a csekély szénhidrátbevitel esetén beindítsuk a szervezetben a ketózist, ami valójában egy természetes zsírégető üzemmód.

A ketózis nem egy természetellenes folyamat, hiszen elődeink szervezete a hosszabb éhezések, hideg időszakok alkalmával alkalmanként ebbe az állapotba került, ilyenkor használva fel a test zsírtartalékait. A világ „boldogabbik” felén, a jóléti társadalomban az előbb említett környezeti tényezők elkerülhetővé váltak, így szervezetünk természetes módon általában nem kerül ebbe az állapotba.
A ketogén étrend a ketózis folyamatát hivatott előidézni, hiszen a zsírégetés csodálatosan működik a különleges és napjainkban népszerű diéta betartásával.
Mi szól mellette?
Ahogyan őseinknél gyakrabban is előfordult ez a természetes zsírégető üzemmódba kapcsolt állapot, úgy időnként a mi elpuhult, elkényelmesedett szervezetünknek sem tenne rosszat a ketogén üzemmód. A tartós túlélést szem előtt tartó állapot a szervezetünkben – a zsírégetés mellett – olyan jótékony folyamatokat indít be, mint a gyulladások visszaszorítása, az anyagcsere szabályozása és az energiaszint növekedése, vagy a méregtelenítés.
Egyes betegségeken is segít, voltaképpen emiatt is történt meg az első tudatos ketogén diéta alkalmazása: az 1920-as években, az egyesült államokbeli dr. Russel Wilder vezette be, és tette elfogadottá a harmincas évek végéig az epilepsziás betegek tüneteinek csökkentése érdekében. A görcsrohamok enyhítése mellett, az elmúlt évtizedekben folytatott kutatások a degeneratív idegrendszeri betegségek, a rákbetegségek és az autoimmun betegségek terén is lehetséges terápiás kezelésként tekintenek a ketogén diétára.
Ha pedig valaki elsősorban a testsúlycsökkentés érdekében vág bele a diétába, annak is eredménye lesz, hiszen ez a fajta étrend nagyon hatékonyan tud lefaragni testünk zsírpárnáiból.
A ketogén diéta mellett szó az is, hogy nem jár együtt jelentős éhségérzettel és csökkenti az inzulinszintet.
Mi szól ellene?
Az előzőekben felvázolt előnyökhöz kiegészítésképpen muszáj hozzátennünk, hogy a ketogén diéta nem egy veszélytelen tevékenység, ezért orvosi, dietetikusi kontroll mellett érdemes belevágni.
Nagyon fontos a minőségi étrend, és ebben is a szakemberek lehetnek segítségünkre. Nem mindegy, hogy milyen összetételű az a kevés szénhidrát, amit a szervezetünkbe juttatunk, ahogyan nem mindegy az sem, hogy a zsírokat milyen ételekből nyerjük ki a megfelelő napi szükséglet fedezésére.
A ketogén diéta mellékhatásairól a következő oldalon olvashatsz!
A cikk a következő oldalon folytatódik: