Wellness

Rendetlenség van otthon? Erre kell emlékeznie

Minden dolognak kell saját hely

Zavarja, hogy minden igyekezete ellenére mindig rendetlenség van otthonában? Akár önmaga miatt zavarja, akár azért, mert szégyell vendégeket hívni, a helyzetnek van megoldása. Van egy listánk a szem előtt tartandó dolgokról.

Foto: https://www.pexels.com/photo/person-wearing-white-pants-and-white-socks-standing-beside-brown-broom-4108715/

Túlterhelték a padlón, a polcokon vagy a kanapén és az ágyon elszórt dolgok? Aztán ott van a probléma, hogy nem rakják vissza a dolgokat oda, ahonnan elvették. Vagy nincs hol tárolni a dolgokat.

Ugyanakkor minden apróságnak világosan meg kell jelölni azt a helyet, ahová tartozik. A ruha a vállfán vagy a gardróbban, a házkulcsok egy kampóba akasztva, például a cipőtartó mellett. A könyvek megtalálják a helyüket a könyvespolcon, míg a dokumentumok egy komódban vagy egy íróasztalon. Folytathatnánk így.

Ha nincs elég tárhelye, akkor itt az ideje új szekrények és komódok vásárlásának. A tárolóhelyek nem lehetnek teletömve dolgokkal, a dolgait jól áttekinthetően kell tárolni, hogy mindent gyorsan megtalálhasson és nehézség nélkül visszarakhasson.

Ne hozza haza a piszkot

Cipőben lép be a házba, lakásba, és csak az előszobában cserél cipőt, ahol gyakran papucsban mászkál, mert meg kell kerülnie a cipőtartót, hogy eljusson a többi helyiségbe? Akkor nem lehet meglepő, hogy por és egyéb szennyeződéseket visz be a cipőjén, majd szétteríti a lakásban.
Érdemes tehát az ajtó előtt levenni a kinti cipőt, megtenni egy lépést otthona felé, majd felvenni a házi papucsot. Időt spórolhat az állandó porszívózással és padlófelmosással, és rengeteg munkát takaríthat meg, nem csak az előszobában.

Azonnal takarítsa el maga után az apróbb szennyeződéseket

Például főzés közben lehetetlen elkerülni, hogy rendetlenség legyen körülötted. A zöldségek hámozásánál, szeletelésénél akarva-akaratlanul a földre esik valami, főzés, sütés közben víz vagy zsír kerül a tűzhelyre. Ezenkívül a szennyeződéseket a kezével is szétszórja, ami nem mindig van tökéletesen megmosva.
Ha tudja, hogy valamit kiöntött vagy leejtett valamit, ne várja meg a hétvégi nagytakarítást. Jobb, ha van kéznél egy törlőruha vagy seprű, és azonnal takarítson el minden apróságot. Ez nem egy nagy erőfeszítés, és a konyhája mindig sokkal szebb lesz.

Tudja, hogyan kell helyesen port törölni?

A portörlése úgy zajlik, hogy száraz ruhával felkavarja a port a polcokon? Akkor nem csoda, hogy csak egy pillanattal a befejezés után már megint rajtuk van a por.
Ehelyett nedvesítse meg a ruhát. Ennek köszönhetően a por nem mozdul el, hanem rajta marad. Ezután rendszeresen öblítse le a ruhát egy vödör vízben, hogy fellazítsa benne a szennyeződéseket. Ezután öblítse le a piszkos vizet.
Hamarosan azt fogja tapasztalni, hogy az egyes helyiségekben jelentősen csökken a por, és nincs szükség olyan gyakran tisztításra.

Ez is érdekelhet: